Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Záchranáři v česko-polském příhraničí naváží na spolupráci, která se osvědčila

Zástupci českých a polských záchranářů se sešli v sídle Královehradeckého kraje, aby opět navázali na úspěšný projekt vzájemné příhraniční spolupráce. Ta už roky velmi dobře funguje a nyní by se měla rozšířit na všechny kraje, které leží podél česko-polské hranice. Záchranáři tak mohou sdílet své zkušenosti a díky spolupráci v praxi zachraňovat lidské životy.

„Jak zachraňujete u vás?“ je název již ukončeného společného projektu, na který by chtěli zástupci záchranářů z obou zemí opět navázat. Sešli se proto v sídle Královehradeckého kraje, kde se jednalo o přesné podobě další spolupráce.

Velice si vážím spolupráce záchranářů v příhraničí. Je nesmírně důležitá ve vztahu nejen k záchraně lidských životů, ale i pro rozvoj regionů obecně. Schopnost spolupracovat v praxi už zástupci zdravotnických záchranných služeb potvrdili, ale je třeba v ní pokračovat. Je to klíčové,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

I nový projekt v rámci programu INTERREG ČR – Polsko by měl spočívat ve výměnných stážích a společných školení. V porovnání s tím předchozím se do něj ale zapojí všechny regiony, které leží na česko-polské hranici. Tedy záchranáři z Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a také Moravskoslezského kraje.

Jsme velmi rádi, že se spolupráce rozšířila na všechny příhraniční kraje s Polskem. Je vidět, že cesta, která začala v roce 2010, je správná a našla si své uplatnění. Obě strany jsou spokojené s výsledky, které spolupráce přinesla,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Letitou zkušenost s polskými kolegy mají hlavně záchranáři z Královéhradeckého kraje, kteří se do vzájemné spolupráce zapojili už před dvanácti lety.  Od roku 2018 se do projektu Jak zachraňujete u vás? zapojily čtyři záchranné služby z Polska a tři z České republiky (z Královéhradeckého, Libereckého a Olomouckého kraje). Šlo hlavně o různé stáže a workshopy, během kterých záchranáři vzájemně sdíleli svůj systém práce a organizace.

Nyní v rámci nového projektového období INTERREG Česká republika-Polsko 2021–2027 se dnes setkáváme ještě v širším složení – pět záchranných služeb za českou stranu a čtyři za polskou – s cílem domluvit se na spolupráci v novém období. Jednoznačným přínosem je hlubší poznání systému záchranek v sousední zemi a vytvoření osobních vazeb, které usnadňuji spolupráci,“ doplnil ředitel organizace ESÚS-NOVUM Miroslav Vlasák.

Projekt by měl získat konkrétní obrysy do léta a na podzim by mohl být předložen do první výzvy programu.

Obě strany se shodují na tom, že je potřeba dál rozvíjet spolupráci a zlepšovat tím kvalitu bezpečnosti, a tedy i života lidí v příhraničí. Jediné, co tak zatím chybí je mezivládní česko-polská dohoda o poskytování zdravotnických záchranných služeb. To už je ale v kompetenci ministerstva zdravotnictví jak v Polsku tak u nás.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, záchranáři, příhraničí, Česko, Polsko, spolupráce, projekt, program, hejtman, Martin Červíček, záchranka, zdravotnictví, zdravotnická záchranná služba, ODS, Liberecký kraj, Olomoucký kraj, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v česko-polském příhraničí naváží na spolupráci, která se osvědčila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.