Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

First Respondeři v Hradci Králové zachránili ženě život. Letos je to jejich třetí úspěšný zásah

Hradečtí strážníci přijali v sobotu ráno výzvu First Repsponder, která umožňuje rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života. V tomto případě šlo o starší ženu, která zkolabovala na chodbě panelového domu. Díky pohotové reakci strážníků, kteří prováděli srdeční masáž, se ženu podařilo zachránit. Šlo o třetí takový zásah v letošním roce.

Na výzvu First Responder zareagovali v sobotu ráno strážníci v Hradci Králové. Strážníci First Respondeři musí umět poskytnout první pomoc a díky aplikaci, která je včas upozorní, jsou na místě většinou ještě dřív než dorazí výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby.

Tentokrát je aplikace přivolala do jednoho z panelových domů, kde na zemi ležela starší žena. Jeden ze sousedů se jí snažil pomoct a v době příjezdu hlídky už prováděl nepřímou srdeční masáž. Přivolaní strážníci muže vystřídali a použili automatický externí defibrilátor. Ten však selhal a výboj nedoručil. Hlídka proto pokračovala v ruční nepřímé masáži srdce až do příjezdu záchranky. Poté, co se podařilo obnovit srdeční činnost, byla žena transportována do nemocnice. 

I na takové případy musí být městští strážníci, kteří fungují jako First Repondeři, připraveni. Letos se jednalo o třetí takový zásah, během kterého hlídka zachránila lidský život. 

V Hradci Králové teď v ulicích pomáhá osmnáct First Responderů. V roce 2020 se hradečtí strážníci v rámci projektu podíleli na záchraně života u třiatřiceti událostí, v loňském roce u třiadvaceti. 

Jejich práci koncem ledna ocenil i primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). "Málokdy si uvědomujeme, že právě díky tomu, že jsou strážníci neustále v terénu a blízko nás, je jejich rychlá pomoc ještě před příjezdem záchranné služby často rozhodující. Velmi si vážím toho, že naši strážníci vedle celé řady svých povinností svým obětavým a včasným zákrokem každý rok přispějí k záchraně desítky lidských životů v našem městě,“ řekl primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, policie, First Responder, strážníci, defibrilátor, první pomoc, záchranka, lékař, zásah, masáž, Alexandr Hrabálek, ODS

First Respondeři v Hradci Králové zachránili ženě život. Letos je to jejich třetí úspěšný zásah  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.