Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Blíží se Speed marathon. Poradit policii, kam se má s radarem postavit, můžete i vy

Speed marathon. Každoroční policejní akce zaměřená na dodržování rychlosti se blíží. Koncem března budou policisté na stovkách míst po celé republice dohlížet na to, jestli řidiči jezdí podle předpisů. S vytipováním rizikových lokalit, které svádějí šlápnout na plyn, mohou pomoct i samotní motoristé.

Rychlá jízda sice není nejčastější příčinou dopravních nehod, je ale jednou z nejtragičtějších. I proto hlídky každý rok pořádají čtyřiadvacetihodinový hon na piráty silnic. Kam se mají s radary postavit, jim pomáhají vybrat samotní lidí skrze interaktivní mapu s vytipovanými místy.

"Jedná se nám o problémové lokality, kde řidiči jezdí rychleji, než je na těchto místech bezpečné. Například u škol, v nepřehledných místech a podobně," píše se na webu.

Kde se zapojit

Prostřednictvím interaktivní mapy na stránkách www.bezpecnecesty.cz mohou lidé nejen vkládat svoje tipy na riziková místa, ale i hlasovat pro již nahlášené lokality.

Rádi bychom znali i Váš názor. Znáte riziková místa? Víte o úseku, kde řidiči porušují předpisy? Zapojte se do výběru míst, kde budou policisté dohlížet na bezpečnost a plynulost na našich silnicích,“ nabádá policejní mluvčí Hana Rubášová. Hlasování probíhá do 28. února 2022.

Cílem této preventivní každoroční akce je především snížit počty dopravních nehod a zvýšit bezpečnost na silnicích.

Příčiny nehod

Nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy. Podle policejních statistik se loni podílel na 67 procentech dopravních nehod, při kterých zemřelo 165 lidí. Nepřiměřená rychlost se na počtech nehod podílí sice jen ze zhruba šestnácti procent, zato má nejtragičtější následky. Loni kvůli rychlosti za volantem zemřelo 174 osob. Další častou příčinou nehod je pak nedání přednosti v jízdě.

Loňský výsledek

V loňském roce královéhradečtí policisté během této akce zkontrolovali celkem 254 vozidel, přičemž zjistili 142 přestupků. Většina z nich skončila uložením blokové pokuty v celkové výši před devadesát čtyři tisíc korun.

I letos se hlídky hodlají zaměřit především na rychlost, ale kontrolovat budou i doklady, technický stav vozidla, pásy, požití alkoholu a jiných omamných látek nebo nedovolené telefonování za jízdy. Podle našich informací budou kontroly probíhat 24. března na téměř stovce vytipovaných míst v kraji.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Speed marathon, rychlost, řidič, hlídka, policie, kontrola měření, nehoda, statistika, hlasování, prevence, silnice, doprava, bezpečnost, dopravní nehoda, havárie

Blíží se Speed marathon. Poradit policii, kam se má s radarem postavit, můžete i vy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.