Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Návrat ukradeného obrazu na Kuks. Zmizel před 30 lety při noční loupeži

Přes 30 let čekal hospitál Kuks na to, až se do jeho prostor vrátí obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Ten byl ukraden v červenci roku 1991. Autorem obrazu je francouzský barokní malíř Nicolas de Largillierre, který portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV.

Autor obrazu Nicolas de Largillierre (1656 - 1746) byl francouzský barokní malíř, portrétista. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna, či rodinný portrét francouzského krále Ludvíka XIV. 

„Obraz se podařilo vystopovat díky paní doktorce Jandlové z Národní galerie, která byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí. Při identifikaci jsme společně s Národní galerií zjistili, že se jedná právě o náš obraz,“ vysvětluje kastelán hospitálu Kuks Libor Švec

Policii se obraz podařilo zajistit na konci minulého roku v hlavním městě. Pachatel se roku 1991 do hospitálu vloupal, vzal i celou řadu dalších cenných předmětů. Například benátské zrcadlo nebo herbář. Jeho se policistům dopadnout nepodařilo. 

„Těší nás, že se takováto dobrá věc ve spolupráci s Národní galerií a Policií České republiky podařila a my v těchto dnech můžeme vrátit obraz tam, kam patří,“ dodává ředitel územní památkové správy Miloš Kadlec.  

Podle jeho slov k podobné události došlo před několika lety i na Bezdězu. Tam se podařilo vrátit dřevořezby z Křížové cesty. „Zde ale nešlo o krádež, ale pozorná divačka si při sledování televizní reportáže uvědomila, že má dřevořezbu patřící hradu doma, získala ji jako dědictví a nabídla nám ji k odkupu,“ vzpomíná Kadlec.  

Ukradený obraz a portrét synovce zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka se do tamní expozice vrátil právě dnes. První návštěvníci si ho budou moct prohlédnout na začátku turistické sezóny. Ta by měla začít 1. dubna.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hospitál Kuks

Štítky Kuks, hospitál, krádež, obraz, návrat, prohlídka, expozice, sezóna, novinka, kultura, památka, Nicolas de Largillierre, Jan Michael Špork, Ludvík XIV., Nicolas de Largillière, Národní galerie v Praze, portrét, malíř, Libor Švec, František Antonín Špork, P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat ukradeného obrazu na Kuks. Zmizel před 30 lety při noční loupeži  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.