Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trasa nové dálnice ze Sadové do Hořic má vydané nové stavební povolení. Stavět se začne v roce 2023

Nová trasa budoucí dálnice D35 ze Sadové do Hořic má vydané nové stavební povolení. Informoval o tom server HKCity.cz. Proti původnímu rozhodnutí se postavilo několik obcí v okolí dálnice. Později se však Ředitelství silnic a dálnic, Sadové a Sověticím podařilo dojít ke kompromisu. Ještě letos by mělo dojít k výběrovému řízení na dodavatele.

10,5 kilometru dlouhý úsek mezi Sadovou a Hořicemi je první částí nové dálnice, která by měla propojit Hradec Králové a Úlibice u Jičína. O získání stavebního povolení už v říjnu loňského roku informoval ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. „Zahájení výběrového řízení na zhotovitele předpokládáme v prvním čtvrtletí roku 2022. V příštím roce proběhne rozsáhlý archeologický výzkum a posléze zahájení stavby,“ napsal.  

To však ještě netušil, že proti stavbě se postaví dvě obce v okolí dálnice. Konkrétně Sadová a Sovětice. Obce proti povolení podaly odvolání. Nelíbil se jim především způsob, kterým by se dotkla stavba nové části dálnice místních obyvatel. Ještě před koncem loňského roku se však podařilo vymyslet vzájemný kompromis a získat nové stavební povolení.  

I přes zhoršené podmínky během stavby by měla budoucí dálnice okolním obcím spíše ulevit. Například Sadovou denně projíždí zhruba 20 tisíc aut. „Místní podnikatelé, obyvatelé obce, ale i třeba zemědělci, ti všichni jsou nuceni několikrát denně přejíždět silnici I/35 a to mi věřte… Je to na hodně dlouhé minuty a pevné nervy,“ postěžoval si starosta Sadové Dušan Jedlička (bez PP). 

Na termínech by se nemělo nic měnit. Ještě letos chce ŘSD vybrat dodavatele a v roce 2023 začít stavět. Kompletně hotovo má být do roku 2026. 

Nový úsek dálnice bude začínat na poli  

Nový úsek dálnice bude začínat jen pár metrů před obcí Sadová u odbočky na Cerekvici nad Bystřicí. Odtud povede po pravé straně původní silnice první třídy, kterou překříží zhruba v polovině trasy mezi Milovicemi a Hořicemi. Odtud se řidiči dostanou až na novou mimoúrovňovou křižovatku mezi Hořicemi a Dobrou vodou u Hořic.  

Na nové části dálnice bude jedna mimoúrovňová a pět úrovňových křižovatek. Počítá se s vybudováním zhruba pěti kilometrů protihlukových stěn a 12 mostů. Cena prvního úseku dálnice D35 je odhadována na 3,2 miliardy korun bez DPH.   

Dálnice propojí Jičín, Hradec Králové a Olomouc  

Nová dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem se bude stavět ve čtyřech etapách. Po úseku Sadová – Hořice se začne s úsekem mezi Hořicemi a Úlibicemi na Jičínsku. S výběrovým řízením na tuto část se počítá v roce 2023. Kompletně hotovo má být o další čtyři roky později.  

Součástí této části bude i velká odpočívka v Holovousech. Velké parkoviště obklopí budoucí dálnici v obou směrech a řidičům osobních vozů nabídne 148 parkovacích stání. Na parkoviště se vejde dalších 140 kamionů, 22 karavanů a obytných vozů, 16 autobusů a dvě nadrozměrné soupravy. 

Dálnice D35 je zase o krok blíž. ŘSD získalo uzemní rozhodnutí na velké odpočívadlo u Hořic

Ředitelství silnic a dálnic získalo potřebné územní rozhodnutí pro stavbu velké odpočívky na budoucí dálnici D35. Ta by měla propojit Hradec Králové a Úlibice u Jičína. Velké parkoviště s čerpací stanicí bude stát v Holovousech a bude součástí...

Souběžně s tímto úsekem bude vznikat i další část dálnice na druhé straně. Jde o stavbu, která navede budoucí D35 ze Sadové na dálniční křižovatku s D11 před Hradcem Králové. Poslední úsek je samotný obchvat Úlibic a dálniční mimoúrovňová křižovatka se silnicí první třídy do Nové Paky. Zde však výkup pozemků ještě nezačal.    

V budoucnu se má stát dálnice mezi Hradcem Králové a Jičínem součástí dálkové trasy, která spojí Olomouc, Moravskou Třebovou, Vysoké Mýto, Hradec Králové, Hořice a Jičín.   

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, D35, Sadová, Hořice, dálnice, stavební, povolení, výběrové, řízení, plán, doprava, Královéhradecký, kraj, silnice, stavební povolení, Hradec Králové, Ředitelství silnic a dálnic, výběrové řízení, Jičín, Dálnice D35, Úlibice, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trasa nové dálnice ze Sadové do Hořic má vydané nové stavební povolení. Stavět se začne v roce 2023  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.