Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecké muzeum chystá výstavu o četnících. O spolupráci prosí veřejnost

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje na podzim výstavu s názvem Četnické humoresky v Salonu republiky. Výstava bude věnovaná hradeckému četnictvu a muzeum prosí o pomoc veřejnost. Každý, v jehož příbuzenstvu se objevil příslušník československého četnictva sloužící v Hradci Králové v letech 1918 až 1945, může do výstavy přispět.

Výstava je plánována na letošní říjen a bude odkazovat na stejnojmenný seriál, který se na České televizi stal fenoménem. Řada případů ze seriálu se odehrála ve východních Čechách ve třicátých letech dvacátého století.

Předlohou se totiž staly osudy četnické pátrací stanice Hradec Králové. Právě proto muzeum věří, že se v mnoha hradeckých domácnostech najdou dobové předměty.

"Uvítáme jakékoliv informace, osobní památky, předměty či fotografie spojené s těmito muži, s případy, které řešili, a místy, kde vykonávali svoji nelehkou službu," uvedla mluvčí muzea Lucie Peterková. Zájemci mohou kontaktovat pracovníky muzea.

"Obracíme se na každého, v jehož příbuzenstvu se objevil příslušník československého četnictva, který sloužil v Hradci Králové v letech 1918 až 1945, nebo měl k nim blízko," řekla Peterková.

Výstava Četnické humoresky v Salonu republiky se bude na podzim konat v suterénu výstavní secesní budovy na Eliščině nábřeží. Návštěvník výstavy se seznámí s fungováním a každodenností četnického sboru a připomene také prvorepublikové hradecké četníky, mezi nimiž byl nejznámější někdejší československý legionář Josef Arazim. V rámci slavnostního zahájení výstavy dojde k odhalení přemístěné pamětní desky právě tohoto legionáře.

Součástí výstavy bude několik doprovodných akcí: služební obchůzka s četníky, četnická škola, exkurze do původní budovy četnické pátrací stanice nebo konference s odbornými příspěvky v tématice četnictva.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, muzeum, četník, historie, výstava, veřejnost, dobové předměty, pamětní deska, seriál, kultura, Četnické humoresky, Muzeum východních Čech, Česká televize, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké muzeum chystá výstavu o četnících. O spolupráci prosí veřejnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.