Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Páru z Hradecka hrozí za týrání zvířat až šest let vězení. Desítky psů byly ve zuboženém stavu

Z týrání zvířat zvlášť trýznivým způsobem obvinili v těchto dnech kriminalisté muže a ženu z Hradecka. Přes rok vyšetřovali jejich množírnu, ve které chovali desítky zanedbaných psů v nevyhovujících podmínkách. Pokud se jim prokáže vina, hrozí dvojici vězení od dvou do šesti let.

Případ množírny na Hradecku vzbudil velký ohlas veřejnosti na konci roku 2020. Policie na základě oznámení veterinární správy objevila v rodinném domě téměř osmdesát psů menších plemen v zuboženém stavu. Jednalo se například o buldočky nebo čivavy, které trpěly záněty a vředy očí, měly drápy vrostlé do polštářků, tříselné kýly, onemocnění chrupu a další různá poškození.

Za násilí na zvířatech mohou padat přísnější tresty díky novele zákona, kterou poslanci schválili v létě roku 2020. Zvýšením trestů se Česko zařadilo mezi země s nejpřísnějšími postihy za tyto trestné činy. 

"Obvinění nejméně v řádu několika měsíců či let týrali větší počet zvířat zvlášť trýznivým způsobem," řekla mluvčí policie Iva Kormošová.

Psi byli chování v nevyhovujících podmínkách bez světla a větrání, neměli očkování a základní péči, po těle měli jizvy a špatně srostlé staré zlomeniny. Neměli dostatek volného pohybu a měli bolesti. "Chovatelé dlouhodobě psy vystavovali negativním stresovým vlivům, duševním útrapám," uvedla mluvčí.

Během kontroly, kterou  prováděla veterinární správa byli psi vystresovaní, bázliví a někteří se při manipulaci strachy i pomočili.

Třiašedesátiletý muž a jeho jednapadesátiletá partnerka psy nabízeli ke koupi v internetových inzerátech. Chovali je tedy za účelem obchodu. Dvojici trýznitelů hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do šesti let.

Zubožená zvířata si převzal útulek v Hradci Králové, který psy nabídl lidem k osvojení. Zájem ze strany veřejnosti byl obrovský. Město ale muselo s osvojením počkat až do druhé poloviny roku 2020, do té doby ho péče o zanedbané psy stála přes milion korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradecko, množírna, týrání, zvířata, psi, policie, veterinární správa, obvinění, nemoc, hygiena, pachatel, pes, věznice, Česko, týrání zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páru z Hradecka hrozí za týrání zvířat až šest let vězení. Desítky psů byly ve zuboženém stavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.