Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Konec testování hejtman Červíček vítá. Zda v něm budou na úřadě pokračovat je v jednání

Vláda rozhodla, že 18. února skončí povinnost plošného testování na koronavirus ve školách i v zaměstnání. Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) rozhodnutí uvítal a považuje ho za správné. Hradecký krajský úřad v nejbližších dnech zváží, jestli bude s testy pokračovat i po 18. únoru. Podobně reagují i další státní podniky. Například Lesy České republiky o případném pokračování testování zaměstnanců rozhodnou v polovině února na základě aktuální nemocnosti v podniku.

O ukončení povinného testování k 18. únoru rozhodla vláda. Podle ní už není za současné pandemické situace potřeba. Po středečním jednání vlády tuto informaci přinesl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). I podle premiéra je to logický krok vzhledem k vývoji pandemie. „Vyhnuli jsme se vysokému zatížení nemocnic a situaci jsme zvládli, pandemie se vyvíjí podle predikcí, máme situaci pod kontrolou bez drastických opatření, lockdownů a nouzového stavu,“ konstatoval Petr Fiala (ODS).

S rozhodnutím souhlasí i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. "Rozhodnutí vlády o zrušení plošného testování vítám a považuji ho za správné. V současné fázi šíření varianty omikron pozbývá plošné testování smyslu. Stejně tak souhlasím se změnami v omezeních, která platila pro služby jako například kadeřnictví nebo restaurace, a nepovažuji za nutné v nich pokračovat," řekl Červíček.

O tom, zda se budou zaměstnanci krajského úřadu testovat i nadále, se bude teprve jednat. "Zda se budou zaměstnanci nadále testovat dobrovolně, projedná v nejbližších dnech vedení kraje. Aktuálně máme zásobu na testování zaměstnanců v současném režimu dvakrát týdně do konce února," mluvčí kraje Dan Lechmann.

V hradeckém krajském úřadu pracuje zhruba 460 úředníků. Týdně se tady provede v průměru 670 antigenních testů na covid-19.

Podobně k rozhodnutí vlády přistupuje i státní podnik Lesy ČR. Podnik nevyloučil, že by testování po 18. únoru krátkodobě pokračovalo na vybraných pracovištích, kde by se nákaza covidem aktuálně objevila. „Pokud by ale testování pokračovalo, bylo by jednou týdně,“ řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

K rozhodnutí ukončit povinné testování ve školách i v zaměstnání vláda přistupuje v době, kdy například v Královéhradeckém kraji pokračují třetím týdnem výrazné nárůsty nově nakažených. Podle odborníků za tím stojí nakažlivější varianta omikron, která má ale mírnější průběh a nezatěžuje tolik nemocnice. Nákaza v kraji se podle ministerstva nyní nejrychleji šíří v okresech Náchod a Rychnov nad Kněžnou, naopak nejméně na Hradecku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Hyndráková

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Martin Červíček, testování, covid-19, zaměstnanci, vláda, opatření, mikron, Lesy ČR, krajský úřad, ODS, Lesy České republiky, Vlastimil Válek, TOP 09, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec testování hejtman Červíček vítá. Zda v něm budou na úřadě pokračovat je v jednání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.