Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ze staré továrny moderní kulturní centrum. Mayerka ve Dvoře se změní k nepoznání

Areál bývalé Mayerovy továrny ve Dvoře Králové nad Labem se změní ve společenské a kulturní centrum. Město uspořádalo architektonickou soutěž, do které se přihlásilo jedenáct subjektů se svými návrhy na revitalizaci objektu uprostřed města. Vítězný návrh pochází ze Žďáru nad Sázavou od architektů z ateliéru Grimm. Vznikne tady víceúčelový sál pro kulturu a vzdělávání, dětský zábavní park i kryté parkoviště.

Ve čtvrtek 27. ledna odpoledne se v areálu bývalé Mayerovy továrny uskutečnilo slavnostní představení návrhů zaslaných do architektonické soutěže na revitalizaci objektu, který ve městě funguje už více než půl století jako továrna. Odborná porota vybírala z celkem jedenácti soutěžních návrhů.

Každý návrh, který přišel do architektonické soutěže, byl něčím výjimečný a porota neměla rozhodování vůbec jednoduché. Věřím ale, že chystaná proměna areálu a jeho okolí se podaří k radosti Královédvoráků a ´Mayerka´ se stane oblíbeným místem k setkávání,“ poznamenal starosta Jan Jarolím (ANO).

Vítězný ateliér ze Žďáru nad Sázavou na slavnostní akci reprezentovali Rudolf a Martina Grimmovi. „Po představení zadání jsme s rozhodnutím, zda se soutěže zúčastnit, neváhali ani chvíli. Situace, kdy se řeší revitalizace průmyslového brownfieldu, který se současně nachází v samém centru města a v památkové zóně, je jedinečná. Byla to pro nás profesní výzva a jsme rádi, že porota vybrala náš návrh,“ uvedl architekt Rudolf Grimm.

Odborná porota u vítězného návrhu ocenila zejména promyšlený koncept urbanistického řešení včetně návazností na přilehlá veřejná prostranství a jednoduché a přehledné uspořádání celého areálu kolem centrálního dvora. 

Vítězný návrh počítá s vytvořením víceúčelového sálu pro kulturu a vzdělávání s kapacitou pět set sedících diváků a s kapacitou sedm set diváků s podiem v prostoru backstage a možností jeho variabilního uspořádání. Měl by tady vzniknout prostor pro zábavně naučné centrum, dětský zábavní park, loutkové divadlo s kapacitou osmdesát sedících diváků a také nová pak parkovací místa.

Zachována zůstane třípodlažní halua bývalé textilní továrny a k ní přiléhající dvoupodlažní vstupní objekt. Měnit se nebude ani vjezd a výjezd do areálu z náměstí Republiky a Tylovy ulice. Vznikne tady jejich pěší propojení.

Všech jedenáct soutěžních návrhů si bude moct prohlédnout taky veřejnost. V prostorách Mayerky se bude konat výstava, a to od pondělí 7. do neděle 13. února, denně od 13 do 18 hodin.

Co se týká dalšího postupu revitalizace, na základě dokončené architektonické soutěže na revitalizaci celého areálu dojde letos k uzavření smlouvy na zpracování projektové dokumentace a dojde k revizi a dopracování vítězného návrhu v rozsahu architektonicko-dispoziční studie stavby. Na tuto akci máme v letošním rozpočtu vyčleněno 5 milionů korun“ doplnil starosta. 

Areál bývalé Mayerovy továrny

Historie Mayerovy továrny sahá až do 70. let 19. století, kdy ji nechal postavit továrník Jindřich Mayer. Za 150 let své existence objekt několikrát změnil svého majitele i své využití. Továrna sloužila jako textilní závod, jako sídlo firmy Strojtex nebo jako sídlo výrobního družstva vánočních ozdob.

Architektonická soutěž na revitalizaci areálu bývalé Mayerovy továrny

Projekt na revitalizaci areálu „Mayerky“ je jednou z priorit Akčního plánu Programu rozvoje města Dvůr Králové nad Labem na období let 2016 - 2022. V září 2020 odsouhlasilo vypsání soutěže zastupitelstvo města. Samotnou soutěž, která se konala v roce 2021, město připravovalo ve spolupráci s Českou architektonickou komorou. V odborné porotě zasedli kromě starosty Jana Jarolíma a místostarosty Jana Helbicha také renomovaní architekti Jiří Suchomel, Ivan Plicka a architekt Milan Košař. 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Mayerova továrna, architekti, návrh, centrum, kultura, soutěž, porota, továrna, Jindřich Mayer, revitalizace, architektonická soutěž, Rudolf Grimm, Žďár nad Sázavou, Jan Jarolím, Jiří Suchomel, Strojtex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze staré továrny moderní kulturní centrum. Mayerka ve Dvoře se změní k nepoznání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.