Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Proč se ještě nezačalo s opravou Benešovky? Můžou za to politické spory nebo špatná komunikace?

Na rekonstrukci Benešovy třídy v Hradci Králové místní čekají jako na dar z nebes. I přesto se s projektem stále nedaří pohnout. Některé zastupitelské kluby mluví o vnitřních sporech ve vedení města, jiné zdržení svádějí na papírování a obyvatele. Jak je to tedy s rekonstrukcí Benešovky? V dalším vydání Politické koridy jsme se ptali všech zastupitelských klubů. Ne všichni odpověděli.

Otázka: Jak váš zastupitelský klub vnímá problematiku rekonstrukce Benešovy třídy? Budete v následujícím roce iniciovat nějaké konkrétní kroky k urychlení celého procesu?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Zdeněk Fink (HDK), Anna Maclová (Koalice pro Hradec) a Věra Žižková (KSČM).


Pavel Vrbický (Piráti)

V první řadě by bylo dobré zjistit, jak to ve skutečnosti s projektem vypadá a jak daleko je příprava. Naposledy jsme my, zástupci opozice, minulé pondělí, na jednání o rozpočtu na rok 2022, vyzvali náměstka Bláhu aby nám předložil plnou informaci o několika velkých projektech, včetně Benešovy třídy. Pan náměstek buď mlží nebo nepředkládá nic. Tentokrát se rozhodl pro druhou variantu a nepředložil nic. Za pár minut odcházím na další jednání o rozpočtu, kde budeme tyto informace urgovat.

Martin Hanousek (Zelení)

Právě Benešova třída byla jedním z důvodů, proč jsme nepodpořili rozpočet města. Jednak pan náměstek Bláha, ač to slíbil, tak nepředal opozici žádné informace k tomuto projektu, resp. v jakém je aktuálně stavu. A pak vedení města vyškrtlo z rozpočtu všechny finance na Benešovu třídu, aniž by to vysvětlilo, proč tento projekt odepisují. Změna a Zelení ve spolupráci s ostatními stranami navrhli, aby byly v tomto roce vymezeny prostředky alespoň na úpravy současného zoufalého stavu Benešovy třídy. Rád bych připomenul, že jediný připravený projekt v okolí Benešovy třídy vznikl z mého popudu v gesci náměstka pro životní prostředí – rekonstrukce veřejných prostor v ulici Mandysova, Kejzlarova. Panu náměstku Bláhovi doporučuji, aby nejezdil jen na fotbalový stadion, ale zajel i na Benešovu třídu – bohužel za 3,5 roku ve své funkci nijak zásadněji tento projekt neposunul k jeho realizaci.

Alexandr Hrabálek (ODS)

Zastupitelský klub ODS má samozřejmě zájem na co nejrychlejší realizaci rekonstrukce. Město podalo žádost o územní rozhodnutí, avšak díky průtahům ze strany jediného občana exspirovalo vyjádření majitelů technických sítí a stanoviska dotčených orgánů (např. hygieny, hasičů, životního prostředí atd.), které musíme nyní znova získat. Jakmile budou tyto údaje doplněny, bude státní správou v tomto řízení ihned pokračováno. Nevyskytnou-li se další připomínky obyvatel této lokality, může mít město do konce roku územní řízení dokončeno. Po nabytí právní moci bude pokračovat vyhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení. Poté bude o stavební povolení požádáno.

V roce 2022 bude ale realizován projekt úpravy veřejného prostranství ulic Selicharova, Kejzlarova a Mandysova v celkových nákladech asi 13 mil. Kč. Tedy ulic, které s Benešovou třídou bezprostředně sousedí. Uvědomujeme si, že tato část města potřebuje opravy skutečně akutně. Jedná se o úpravu odpočinkové zóny za bytovými domy. Tato oprava se bude týkat zeleně, chodníků a městského mobiliáře.

Pavel Marek (ANO)

Rekonstrukce Benešovy třídy patří mezi dlouhodobé priority asi všech stran v našem městě, včetně Hnutí ANO a proto bychom také tak k této třídě přistupujeme. V gesci ji má náměstek oblast rozvoje města, územního plánování a investičních akcí města, který je pravidelně dotazován na stav věci a popoháněn k rychlejší realizaci. Po dokončení všech příprav bude ještě potřeba doladit etapizaci zejména k financování úvěrem s ohledy na zákonné možnosti města. Nám se podařilo v minulém roce odblokovat zaseklá jednání s panem Moupicem, což byl hlavní důvod zdržení rekonstrukce. Dobu do zahájení také využíváme k posudkům věcí, které občané kritizují již na rekonstruované střední části, aby nově rekonstruované části byly pokud možno bez chyb.

Také se věnujeme přípravě rekonstrukcí a oprav okolních částí, které nejsou zahrnuty v plánované revitalizaci a ve spolupráci s občany a KMS odstraňujeme ty nejpalčivější problémy lokality. Všichni bychom si přáli, mít tuto třídu již kompletně hotovu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Benešova, třída, Benešovka, Hradec Králové, rekonstrukce, oprava, plán, zastupitelstvo, klub, politika, zdržení, důvod, politická, korida, projekt, ODS, Zdeněk Fink, ANO 2011, Anna Maclová, Hudební divadlo Karlín, Pavel Vrbický, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč se ještě nezačalo s opravou Benešovky? Můžou za to politické spory nebo špatná komunikace?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.