Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie v Královéhradeckém kraji loni vyšetřovala jednu vraždu a dva pokusy o vraždu

Policie v Královéhradeckém kraji loni vyšetřovala jednu vraždu a dva pokusy o vraždu. Z toho dva případy se staly ve věznicích. Všechny skutky se policii podařilo objasnit. V roce 2020 byly v kraji vraždy či pokusy o vraždu čtyři a všechny kriminalisté také objasnili. Počet násilných trestných činů v Královéhradeckém kraji loni klesl o desetinu na 503. Na bilanční tiskové konferenci to dnes řekl náměstek ředitele krajské policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Karásek.

Jedinou dokonanou vraždu podle policie spáchal loni v květnu ve vazební věznici v Hradci Králové čtyřiatřicetiletý vězeň, který v jedné z cel zabil dvaačtyřicetiletého spoluvězně. Jako pokus vraždy policie řešila případ z března z věznice Valdice, kdy se pětatřicetiletý vězeň pokusil v kulturní místnosti věznice zavraždit o šest let mladšího vězně. Rovněž jako pokus vraždy policie kvalifikovala případ z února, kdy v panelovém domě v Hradci Králové opilý pětatřicetiletý muž fyzicky napadl svého sedmdesátiletého souseda.

Celková kriminalita v Královéhradeckém kraji loni klesla o 9,1 procenta, když policisté v uplynulém roce v kraji evidovali 5 268 trestných činů po 5 794 trestných činech v roce 2020. Objasněnost v meziročním srovnání mírně klesla na 62,7 procenta z předloňských 63,1 procenta. Přesto byla v rámci ČR nadprůměrná, vyšší objasněnost vykázali kriminalisté jen ve Zlínském a Jihočeském kraji. V celé ČR byla objasněnost na úrovni 57 procent.

Nejčastěji policisté v kraji řešili maření výkonu úředního rozhodnutí, a to v 592 případech. Zhruba 350 bylo případů ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství, 341 bylo podvodů a 302 případů zanedbání povinné výživy. S výjimkou vloupání v kraji loni ubylo všech druhů trestných činů.

Karásek uvedl, že kriminalita se stále více přesunuje na internet a do virtuálního prostředí a týká se majetkových, hospodářských či mravnostních deliktů. Na kriminalisty odhalování takových trestných činů klade zvýšené nároky. "Stopy musejí zajišťovat ve virtuálním prostředí, což je někdy velmi komplikované a složité a klade velké požadavky na znalosti a dovednosti kriminalistů," řekl Karásek.

Loni královéhradečtí policisté odhalili třeba případ podvodů na internetu se škodou za pět milionů korun. Trojice pachatelů podvodným prodejem zboží přes internet poškodila kolem 800 lidí. Zákazníci za objednané zboží zaplatili předem, nikdy jej ale neobdrželi. "Dva ze tří pachatelů byli v době páchání podvodů ve vězení," uvedla policie.

Kriminalita loni klesla v celé ČR o 7,4 procenta, snížila se ve všech krajích. Policie pokles kriminality vysvětluje mimo jiné různými omezeními souvisejícími s epidemií covidu-19, která výrazně limitovala pohyb lidí či konání veřejných akcí. Změnilo se také statistické vykazování a dolní hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 tisíc korun.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, 2021, Královéhradecký, policie, pokus o vraždu, vražda, Královéhradecký kraj, Česko, Hradec Králové, Valdice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Královéhradeckém kraji loni vyšetřovala jednu vraždu a dva pokusy o vraždu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.