Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda poprvé jednala s hejtmany. Předmětem diskuse bylo především zdravotnictví a doprava

Nová vláda poprvé zasedla ke společnému jednání s hejtmany jednotlivých krajů. Předmětem lednového oficiálního setkání byla především aktuální témata z oblasti zdravotnictví a dopravy. Petr Fiala se s hejtmany dohodl na pravidelném setkávání každé čtyři měsíce.

Mezi tématy, která se diskutovala během první vzájemné schůzky, jich bylo hned několik z oblasti zdravotnictví. Řešilo se například dalšího financování zdravotnické záchranné služby, úpravy úhradové vyhlášky a problém se zajišťováním pohotovostních služeb lékařů, pediatrů a zubních lékařů. Hejtman Červíček by rád, aby se do financování záchranných složek větší měrou zapojil stát. „Diskutovali jsme také o úpravě úhradové vyhlášky, a to zejména u kompenzace poskytovatelům zdravotních služeb za další vlnu epidemie onemocnění covid-19, kterou zažíváme od druhé poloviny roku 2021 dosud. Jako kraje chceme dohnat financování, které poznamenalo snížení elektivní péče ve prospěch péče o pacienty s covidem. Do dubna budeme mít vyhodnocená data a poté se na základě dalšího jednání s hejtmany případně upraví vyhláška ze strany zdravotních pojišťoven,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Dalším tématem byla státní pomoc s financováním oprav a rekonstrukcí krajských silnic druhých a třetích tříd. „Dlouhodobě tvrdím, že je nutné zajistit stabilní financování pomocí každoročního návrhu a schválení konkrétní finanční částky, která bude definována ve státním rozpočtu, respektive v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Také je nutné navýšení jeho objemu ze současných čtyř miliard na minimálně šest miliard korun,“ doplnil Červíček.

Mezi dalšími tématy, která by měla být předmětem diskuse i v budoucnu, je například probíhající rekodifikace stavebního práva, úprava nového stavebního zákona nebo chystaný nový zákon o veřejné kulturní instituci. Témat je mnoho, a tak se vláda a hejtmani domluvili na pravidelném setkávání. „Domluvili jsme se na setkáních třikrát do roka, abychom si mohli vyměňovat jednotlivé podněty, abychom byli navzájem informovaní a mohli dělat rozhodnutí, která jsou ve prospěch občanů v krajích a v celé České republice,“ řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podle hejtmana Martina Červíčka je důležité, aby se jednání s představiteli odborných komisí Asociace krajů ČR účastnili i jednotliví ministři. Společně by pak měli vytvářet strategii rozvoje a stanovovat priority také v sociální politice. „Nutná je revize systému financování sociálních služeb a zvážení zapojení dalších zdrojů do systému financování sociálních služeb. Musíme také zabránit dalšímu sociálnímu propadu ekonomicky slabších a ohrožených obyvatel ČR a také připravit funkční návrh důchodové reformy včetně případné změny pojistného systému,“ dodal hejtman.

Zástupce Královéhradeckého kraje česká ještě setkání s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou. Mělo by se s jí řešit i další palčivé téma kraje, a to je postup ve věci ochrany vlka a současně zachování stávající úrovně chovu a pastevectví v regionu. Královéhradecký kraj pro potřeby řešení tohoto problému už před časem zřídil speciální komisi. Na její závěry by jednání mělo navázat.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, vláda, hejtman, spolupráce, diskuse, zdravotnictví, doprava, financování, daně, Červíček, Fiala, Petr Fiala, Martin Červíček, ODS, Česko, Anna Hubáčková, Státní fond dopravní infrastruktury, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda poprvé jednala s hejtmany. Předmětem diskuse bylo především zdravotnictví a doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.