Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Američtí diváci díky televiznímu pořadu poznávají Hradec a učí se vařit svíčkovou. Projekt má velký úspěch

Czech-American TV je projekt rodáka z Jižní Moravy Johna Honnera, který už téměř dvacet let vysílá na amerických televizních obrazovkách cestopisné pořady o České republice a jejích regionech. Sledují je miliony amerických domácností na kabelové televizi a mnoho dalších lidí z různých koutů světa díky internetovému vysílání. Na programu teď má pořad z prostředí Královéhradeckého kraje. Američtí diváci se tak mohou seznámit s krajskou metropolí Hradcem Králové, barokním hospitálem Kuks, městem Vamberk či Adršpašsko-teplickými skalami.

Vysílání o České republice a jejích regionech sleduje přes 2,6 milionu diváků na televizních obrazovkách v USA a další desítky tisíc z dalších zemí prostřednictvím internetu. A právě pro ně jsou tyto pořady smysluplnou inspirací pro jejich cestovatelské plány,“ říká zakladatel česko-americké televize John Honner.

Momentálně je na programu pořad z Královéhradeckého kraje, který americké diváky provede Hradcem Králové, barokním hospitálem Kuks, městem Vamberk nebo Adršpašsko-teplickými skalami.

Cílem naší televize je poukázat na to, jak krásné místo Česká republika a její regiony jsou. Přiblížit divákům v zahraničí, kde se nachází, a jaká místa kromě světoznámé Prahy stojí za to navštívit. Jednotlivé pořady jsou nadčasové. Jedná se vlastně o dlouhodobou kampaň zacílenou hlavně na lidi v zámoří,“ objasňuje Honner.

Zakladatel televize John Honner rodné Česko často navštěvuje. Nejen kvůli načerpání inspirace na nové díly, ale taky tady udržuje vztahy s partnery svého projektu. Jedním z nich je i Královéhradecký kraj. „Královéhradecký kraj s česko-americkou televizí spolupracuje řadu let a těší nás, že jejím prostřednictvím si mohou obyvatelé Spojených států amerických přiblížit nejen zajímává místa, ale také kulturu a zvyklosti našeho regionu. Je to mimořádný projekt, který si zaslouží naši podporu,“ řekla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch.

Mezi partnery tohoto výjimečného projektu patří i Univerzita Hradec Králové. „Spolupráci jsme navázali v minulých letech. Studenti oboru cestovního ruchu naší televizi pomáhají při tvorbě obsahu pro jednotlivá vysílání a dalších materiálů pro web a sociální sítě. Do budoucna bychom také rádi zapojili do produkce například studenty středních škol v Královéhradeckém kraji,“ vysvětluje John Honner.

Hlavním posláním Czech-American TV je rozšířit povědomí o České republice, ukázat české regiony, zviditelnit zajímavé destinace a přiblížit české kulturní dědictví. Na webových stránkách se proto televize soustředí také na trend gastroturistiky. Americké diváky se skrze recepty snaží naučit, jak uvařit pravou českou svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, upéct moravské koláče nebo třeba usmažit poctivý bramborák s uzeným masem.

Trendu cestopisných pořadů nahrává i současná doba, která kvůli pandemii omezila možnosti klasického cestování. „Lidé si kompenzují své cestovatelské touhy a připravují se na dobu, kdy jim situace znovu cestování umožní. Daleké cesty do zahraničí si lidé plánují většinou v dostatečném předstihu, což potvrzují i interní průzkumy u našich diváků, kteří nám volají či píšou do redakce. Své cesty si plánují většinou rok či dva dopředu,“ potvrzuje Honner.

Televize vysílá pravidleně už 19 let a díky tomu, že přináší kvalitní a pestré pořady se mezi americkými diváky těší velké oblobě. „Často nám lidé telefonují do redakce a doptávají se na informace z odvysílaného dílu či novinky na webových stránkách. Většina z nich dokonce plánuje i návštěvu daného regionu České republiky,“ dodává Honner.

Veřejné a nekomerční vysílání Czech-American TV má formu pravidelných pořadů, ve kterých se anglicky mluvící divák dozví informace o českých regionech, městech nebo památkách. Všechny pořady jsou proto vysílány v anglickém znění. Pořady lze sledovat na internetových stránkách www.catvusa.com.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Kuks, dokument, televize, pořad, Amerika, divák, vysílání, cestopis, kultura, gastronomie, výlet, projekt, Česko, Vamberk, Jihomoravský kraj, USA, webová stránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Američtí diváci díky televiznímu pořadu poznávají Hradec a učí se vařit svíčkovou. Projekt má velký úspěch  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.