Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Narkomani v Hradci Králové loni vyhodili na ulici stovky injekčních stříkaček

Městská policie v Hradci Králové se v rámci svých preventivních programů zaměřuje i na lokalizaci a sběr injekčního materiálu na vytipovaných místech v krajském městě. V loňském roce zajistila skoro 1200 stříkaček. Hlídky apelují na veřejnost, aby případný nález injekční stříkačky lidé vždy nahlásili na linku 156, a do příjezdu policie s ní nijak nemanipulovali. Strážníci jsou na sběr nebezpečných jehel vyškoleni.

Součástí výkonu práce městské policie v Hradci Králové je i pravidelná kontrola vytipovaných míst, kde se již v minulosti nebezpečný injekční materiál objevil. Použité injekční stříkačky, které na veřejném prostranství zanechávají uživatelé drog, jsou totiž pro okolí velice nebezpečné.  Představují riziko pro dospělé, děti ale třeba i pro psy, které chodí lidé v rizikových oblastech venčit. V případě poranění může dojít k přenosu některé infekční nemoci.

Z hlediska této problematiky Hradec Králové sice patří k bezpečným městům, počet nalezených injekčních stříkaček přesto rok od roku stoupá. Za loňský rok bylo nalezeno a předáno k odborné likvidaci 1186 kusů. Od začátku letošního roku se v katastrálním území Hradce Králové jednalo zatím o 202 injekčních stříkaček,“ uvedla Simona Pacltová z policejního oddělení prevence.

Strážníci často vyjíždějí do terénu na základě hlášení, která lidé volali na linku 156. Díky této spolupráci s občany a vedené evidenci má městská policie přesný přehled o místech a počtech nálezů. Díky tomu pak může zacílit své kontroly efektivněji a zajistit rychlý způsob jejich odstranění. Přestože se většina z nich nachází v opuštěných objektech, zahradách a méně přístupných místech, kam veřejnost běžně nechodí, jsou pro občany stále možným rizikem.    

Po oznámení nálezu vysílá operační pracovník na místo hlídku, která stříkačku bezpečně umístí do speciálního kontejneru. Ten přebírají pracovníci občanského sdružení Laxus a zajišťují odbornou likvidaci,“ dodává policie.

Hradečtí strážníci spolupracují s organizací Laxus z.ú. od roku 2008. Centrum realizuje programy pro osoby drogově závislé, včetně terénních služeb a výměnného programu. I díky němu na ulicích končí zhruba jen setina stříkaček. Celkově se každý rok v Hradci distribuuje kolem sto padesáti tisíc kusů. Úkolem organizace je také odborně likvidovat veškerý infekční materiál sebraný městskou policií. Město organizaci finančně podporuje.

Injekční stříkačka nepatří do koše. Na stříkačku nesahejte a okamžitě kontaktujte tísňovou linku 156. Strážníci, vybaveni bezpečnostními pomůckami, přijedou na místo a o vše se odborně postarají,“ řekla Pacltová.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, policie, prevence, injekční stříkačky, jehly, veřejnost, organizace, Laxus, drogy, narkoman, injekční stříkačka, obecní policie, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Narkomani v Hradci Králové loni vyhodili na ulici stovky injekčních stříkaček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.