Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Drůbežárna v Kosičkách má ptačí chřipku za sebou. Obnovila provoz, zpřísnila opatření a plánuje velké investice

V Kosičkách na Královéhradecku museli loni na jaře zcela zlikvidovat chov slepic, protože se mezi nimi objevila nákaza ptačí chřipkou. Šlo o loňskou druhou největší likvidace drůbeže v jednom chovu u nás. Nyní podnik opět plně obnovuje výrobu vajec a plánuje investici do nových hal v hodnotě kolem 130 milionů korun. Mezitím se snaží ztráty dohnat třeba pravidelným rozvozem vajec po Hradci Králové.

Loni v dubnu bylo kvůli ptačí chřipce v Kosičkách utraceno všech 170 tisíc slepic. Mezi nimi i nosnice, u kterých se nákaza neprokázala. Poté podnik na farmě přistoupil k radikální očistě. Několikrát se dezinfikovaly všechny prostory a nechalo se spálit veškeré krmivo ze sil. Zároveň se na farmě zavedla řada dalších opatření, například se zpřísnil pohyb lidí v areálu, pořídil se monitorovací kamerový systém, dezinfekční brody či automatické uzavírání areálu za vozidly.

Po likvidaci ptačí chřipky podnik dvě staré haly zboural a celkovou kapacitu farmy tím snížil z 200 tisíc na asi 160 tisíc slepic. "Na jaře chceme začít stavět dvě nové snáškové haly v chovu na podestýlce," řekl ředitel podniku Jan Pozdílek. Podnik tím reaguje na zákaz klecových chovů, který podle rozhodnutí Parlamentu vstoupí v platnost 1. ledna 2027. Na stavbu nových hal by chtěl podnik získat dotaci, zatím se svou žádostí neuspěl.

Škodu na vybitých slepicích a náklady spojené s likvidací ohniska nákazy podnik vyčíslil na asi 37 milionů korun. Farma od státu jako kompenzaci dostala 34 milionů korun. Podnik nyní musí řešit taky vzrůstající náklady na energie, krmivo a cenu práce. "Náklady na výrobu vejce se od 1. ledna zvedly o 25 haléřů. Každý měsíc počítáme, jaká bude ztráta. Zavedli jsme pojízdnou prodejnu, čtyřikrát týdně jezdíme do Hradce Králové a snažíme se vejce prodat za nějakou rozumnou cenu, abychom dokázali vydělat," dodal Pozdílek.

Farma patří k významným drůbežářským podnikům v Královéhradeckém kraji. Zákazníci navzory situaci loňský výpadek dodávek příliš nepocítili. Farma v Kosičkách totiž spolupracuje se šesti dalšími drůbežárnami, které výpadek vyrovnaly.

Nákaza se do chovu slepic dostala pravděpodobně vzduchem z chovu kachen, který byl v Kosičkách zasažen ptačí chřipkou už dříve. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů. Drůbežárna již dříve uvedla, že dodržela všechna preventivní zootechnická opatření k minimalizaci šíření nákazy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Kosičky, farma, drůbežárna, ptačí chřipka, slepice, chov, opatření, provoz, investice, hala, nosnice, vejce, infekční onemocnění, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drůbežárna v Kosičkách má ptačí chřipku za sebou. Obnovila provoz, zpřísnila opatření a plánuje velké investice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.