Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci Králové si lidé připomínají památku Jana Palacha. Začal Palachův týden

Úmrtí Jana Palacha před třiapadesáti lety si včera začali připomínat lidé také u Památníku obětem komunismu na Riegrově náměstí v Hradci Králové. Palachovu památku tam někteří uctili zapálením svíčky. V neděli začal Palachův týden, který potrvá do 25. ledna. Jde o období mezi výročím upálení Palacha a výročím jeho pohřbu. Lidé si při této příležitosti na mnoha místech v České republiky připomínají Palachovu památku.

"Palachův týden v Hradci Králové proběhne i letos kvůli pandemii individuálně. Pandemie ztěžuje možnost se setkávat, a protože chceme omezit potenciální riziková setkání, nepořádáme oficiální zahájení této akce. Zájemci mohou s ohledem na své zdraví vyjádřit pietu soukromě, a to buď u památníku na Riegrově náměstí či v soukromí," uvedla Lucie Javůrková ze spolku Síť Aktivních Občanů Hradec Králové.

Spolek podobné akce pořádá poněkolikáté. "Těší nás zvýšený zájem i to, že účastníky akcí bývají i lidé nižšího věku, zvláště mladé rodiny s dětmi a studenti," řekla Javůrková.

Palachův týden v Hradci Králové letos podle ní oslovil virtuálně tisíce lidí, desítky událost zaujala tak, že se během týdne plánují u památníku zastavit. "Z našich zkušeností i příslibů účasti spoluorganizátorů a našich blízkých a známých víme, že by na Jana Palacha mohly v Hradci Králové zavzpomínat i stovky lidí," uvedla pro Javůrková.

Dvacetiletý vysokoškolský student zemřel 19. ledna 1969. V nemocnici podlehl zraněním, která si způsobil o tři dny dříve sebezapálením na Václavském náměstí. Protestoval tím proti potlačování svobod nastolenému komunistickým režimem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Zavzpomínat na veterány v Hradci Králové přišlo 20 lidí. Zbytek vítal svatého Martina

11. listopadu si každoročně připomínáme den, kdy skončila první světová válka. Zároveň je to Den válečných veteránů. Na oficiální pietní akci na Masarykově náměstí v Hradci Králové přišla necelá dvacítka lidí. Většina místních vyrazila na Velké...

"Vnímáme hluboký význam a symbol oběti Jana Palacha jako symbol touhy po demokracii a svobodě, jako symbol spoluodpovědnosti a nesobeckého zájmu o své okolí. Navíc zdůrazněný jeho mládím," uvedla pro Javůrková.

Palach chtěl svým činem probudit národ z letargie a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. "Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem," popsal Jan Palach důvody svého činu zdravotní sestře v nemocnici, kam ho převezli s těžkými popáleninami. Další student, Jan Zajíc, se po vzoru Palacha upálil na protest proti normalizaci v Praze 25. února 1969.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, historie, Palach, pietní, Hradec Králové, Jan Palach, Palachův týden, Riegrovo náměstí (Semily), Česko, Jan Zajíc, Praha, Československo, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové si lidé připomínají památku Jana Palacha. Začal Palachův týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.