Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zavzpomínat na veterány v Hradci Králové přišlo 20 lidí. Zbytek vítal svatého Martina

11. listopadu si každoročně připomínáme den, kdy skončila první světová válka. Zároveň je to Den válečných veteránů. Na oficiální pietní akci na Masarykově náměstí v Hradci Králové přišla necelá dvacítka lidí. Většina místních vyrazila na Velké náměstí vítat svatého Martina.

Pietní akce na Masarykově náměstí se zúčastnil radní Hradce Králové Oldřich Slezák (ODS), ředitel východočeské pobočky Paměti národa Tomáš Heller a před koncem přišel radní Zdeněk Fink (HDK). Mimo jiné bylo na místě dalších 15 lidí včetně naší redakce. 

„Jsem rád, že Paměť národa zorganizovala tuto pamětní akci. Jen je možná škoda, že se to nedostalo například ke středním školám. Jejich studenti tu dnes mohli být s námi,“ řekl po skončení akce Slezák. 

Ve svém úvodním proslovu Heller připomněl, že dneškem akce nekončí. Makové pole na Masarykově náměstí zůstane až do 14. listopadu. Do té doby ho mohou lidé plnit vlastními květy máků. „Dnešní akce bude v komornějším stylu,“ řekl v úplném úvodu setkání ředitel Paměti národa. To se nakonec povedlo. Lidé rozšířili makové pole, zapálili několik svíček a někteří zde nechali květiny. Celé shromáždění trvalo zhruba půl hodiny.  

Makové pole na Masarykově náměstí v Hradci Králové  

Daleko více místních dalo přednost tradiční akci Martin na bílém koni pod Bílou věží. Na Velkém náměstí bylo pro návštěvníky připraveno občerstvení i doprovodný program. Oficiální program začal už v 16:00. Tedy hodinu před pietním setkáním na Masarykově náměstí. Před budovou staré radnice se sešlo několik stovek lidí. 

11. listopadu 1918 skončila první světová válka

Den válečných veteránů si připomínáme v den, kdy byla ve vlaku nedaleko francouzského města Compiègne ukončena světová válka. Šlo do té doby o nejkrvavější válečný konflikt, během kterého zemřelo několik milionů lidí. Datum konce první světové války se později stal památným Dnem veteránů a všech, kteří se v uniformě nebo civilu zapojili do boje za svobodu a demokracii. 

K evropské oslavě válečných veteránů se republika připojila až v roce 2001, kdy byl 11. listopad ustanoven Dnem válečných veteránů.

Mezinárodním symbolem válečných veteránů je květ vlčího máku. Už za první světové války červené květy pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Tradice vlčích máků se rozšířila především ve Velké Británii a USA. Komunistický režim v Československu o tuto tradici nestál. Například v sousedním Polsku je 11. listopad připomínán jako Svátek nezávislosti.

Podle Ministerstva obrany České republiky, žije v České republice posledních 188 válečných veteránů z druhé světové války. „Proto je nutné příběhy novodobých hrdinů v naší historické paměti uchovat. Když to neuděláme my, ti, co přijdou po nás, takovou příležitost už nedostanou,“ říká Heller. Makové květy mají být symbolem jejich úcty.

Sbírka na pomoc veteránům pokračuje do konce měsíce

Až do konce měsíce je na více než 800 místech v České republice zakoupit květ vlčího máku. Jeho nákupem lidé podpoří Centrum pomoci Paměti národa, které odbojářům a veteránům pomáhá napřímo.  

„Někdo potřebuje nakoupit, jiný zase vyvenčit psa. Zajistíme očkování nebo koupíme novou polohovací postel. Nejčastěji ale tito lidé trpí sociální izolací, proto je naší nejobvyklejší službou normální lidské slovo o běžných i praktických věcech,“ vysvětluje Heller.

V Hradci Králové jde červený květ máku pořídit například v budově vlakového nádraží, v městské knihovně, kině BioCentrál, filharmonii, Klicperově divadle, budově magistrátu, turistickém informačním centru, divadlu Drak nebo obchodním centru Futurum.

Do projektu a sbírky se zapojila i ostatní města v Královéhradeckém kraji. Květy se dají pořídit například v Hořicích, Jičíně, Nové Pace, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Novém Městě nad Metují nebo Rychnově nad Kněžnou. Přesný seznam prodejních míst je k dohledání v on-line mapě sbírkových míst.

Hradecké Masarykovo náměstí zaplaví vlčí máky. Veřejnost si připomene veterány druhé světové války

Už minulé pondělí začala sbírka ke Dni válečných veteránů. Až do konce měsíce se po celé České republice prodávají květy vlčího máku. Cílem je připomenout statečnost těch, kteří bojovali za svobodu a demokracii na válečných frontách. V samotný...

Další sbírku na pomoc válečných veteránů pořádá i Vojenský fond solidarity. Ten má na 508 místech České republiky rozmístěné pokladničky, do nichž lze přispět dobrovolnou částkou. Dárci podpoří charitativní činnost fondu ve prospěch vojáků a jejich rodin, které se bez vlastního zavinění ocitnou v těžké životní situaci.

Sbírku lze podpořit i bankovním převodem libovolné částky na účet 44665522/0800. Jako variabilní symbol je třeba uvést číslo 918. Do zprávy pro příjemce je následně třeba napsat DVV. Přispět lze i pomocí dárcovských DMS ve tvaru DMS VFS 30 nebo 60 nebo 90 na telefonní číslo 87777.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Den válečných veteránů, veterán, makové, pole, Masarykovo, náměstí, Hradec Králové, pietní, pieta, akce, shromáždění, Paměť národa, válečný veterán, první světová válka, Den vzpomínek, květ, mák vlčí, Česko, ODS, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavzpomínat na veterány v Hradci Králové přišlo 20 lidí. Zbytek vítal svatého Martina  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.