Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Safari Parku se narodila jedna z nejmenších antilop, kterou můžeme v zahradách vidět. Jmenuje se Kaja

Dvě pozoruhodná mláďata. I tak by se dal popsat nejnovější přírůstek Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Jde o nejmenší z antilop, které mohou lidé v zoologických zahradách vidět. Konkrétně pak o miniaturní samici africké antilopy dikdik Kirkův a samici chocholatky červené.

Chocholatka červená váží něco kolem jednoho kilogramu. Ačkoliv malá Kaja vyrůstá po boku matky, ošetřovatelé je krmí umělou stravou. „Nejsme si jisti, že pije – ve stáji jsme proto instalovali kameru, která chování dvojice sleduje,“ říká zoolog Luděk Čulík.  

Kaja se narodila 26. prosince jako teprve druhé mládě v historii chovu ve Dvoře Králové i v rámci celé České a Slovenské republiky. Úplně první přírůstek tohoto druhu se narodil v létě 2020 stejné matce. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové si za něj vysloužila cenu Bílý slon za nejvýznamnější odchovek mezi savci v českých a slovenských zoo. Jiný je pouze otec.  

„Narození chocholatky je v zoologických zahradách mimořádná událost – podle světové databáze ZIMS přišlo v uplynulém roce na svět pouze 12 těchto pozoruhodných antilopek,“ říká mluvčí zahrady Michal Šťastný.  

Velkým úspěchem je i antilopa dikdik Kirkův. Ta se narodila už v červnu loňského roku. Dvorský safari park je první, kdo v rámci Česka a Slovenska dikdiky množil. V chovu ale nastala pauza dlouhá šest let. 

Rodiče malého dikdika, u kterého kontrola taktéž čerstvě potvrdila samičí pohlaví, jsou opět Debra a Landi. „Malé samici říkáme Doris a odchov probíhá zatím bez problémů. Jak ukázala kontrola, je mládě zdravé a vitální,“ doplňuje vrchní ošetřovatelka Monika Darvašová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, mládě, antilopa, Kaja, přírůstek, Zoo, Dvůr Králové nad Labem, nejmenší, kuriozita, foto, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, zahrada, Slovensko, Michal Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku se narodila jedna z nejmenších antilop, kterou můžeme v zahradách vidět. Jmenuje se Kaja  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.