Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Omikron v kraji dominuje. Katastrofické scénáře v nemocnicích jsou ale nepravděpodobné

V Královéhradeckém kraji končí varianta covid-19 delta a nastupuje omikron. Ten je potvrzený u zhruba 60 procent pozitivních případů. Navzdory očekávání stoupajících čísel nakažených jsou katastrofické scénáře v nemocnicích nepravděpodobné. Situace v nemocnicích by měla být zvládnutelná, řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Odhaduje se, že i přes nakažlivější variantu omikron se bude počet hospitalizovaných pacientů s covidem pohybovat na úrovni loňského listopadu, kdy jich bylo zhruba tři sta. Dnes (12.1.) jich v nemocnicích bylo 137, 27 v intenzivní péči. Na přelomu loňského února a března, kdy byla situace v kraji nejhorší, bylo hospitalizovaných s covidem v kraji více než šest set, z nich asi 120 lidi leželo na jednotkách intenzivní péče.

"Během prosince jsme zaznamenávali v kraji pokles nových případů onemocnění covid-19, v posledních 14 dnech se pokles zastavil a nyní evidujeme zhruba 2100 nových případů týdně. Zdá se, že jsme ve fázi, kdy končí varianta delta a kdy je předpoklad nástupu nové varianty omikron," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Minulý týden zasedala bezpečnostní rada kraje. Tématem jednání byla připravenost jednotlivých klíčových složek regionu na další zrychlení epidemie covidu-19 kvůli šíření varianty omikron. "Očekává se zvýšený nárůst nových onemocnění, ale je potřeba to všechno brát rozumně. Odhadované predikce ve zdravotnictví až tak katastrofické nejsou. Doufám, že predikce jsou přesné a žádné katastrofické scénáře nás nečekají," řekl hejtman.

Zasedla bezpečnostní rada kraje. Tématem byla připravenost na omikron

Koncem minulého týdne zasedla bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje, kterou svolal hejtman Martin Červíček (ODS). Předmětem schůzky byla diskuse nad připraveností kraje na další zrychlení epidemie covid-19 v souvislosti s šířením varianty...

O prvním potvrzeném případu omikronu v kraji hygienici informovali 17. prosince, o druhém 20. prosince. Oba případy se týkaly členů jedné rodiny, kteří se vrátili z Afriky. Nyní varianta omikron podle Krajské hygienické stanice v Hradci Králové v kraji dominuje a šíří se komunitně. "Odhadem u 60 procent pozitivních případů, u kterých je prováděno další vyšetření na mutace, je na základě diskriminačního PCR testu podezření na variantu omikron," uvedl mluvčí hygieny Veronika Krejčí.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, nemocnice, pacient, COVID-19, delta, mikron, hejtman, zdravotnictví, hospitalizace, hygiena, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Martin Červíček, ODS, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omikron v kraji dominuje. Katastrofické scénáře v nemocnicích jsou ale nepravděpodobné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.