Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malé venkovské prodejny bojují o přežití. Kraj je hodlá finančně podpořit

Zhruba čtyřicet provozovatelů malých venkovských prodejen dostane od kraje finanční podporu v celkové výši téměř dva miliony korun. Peníze mají pomoct se zajištěním běžného provozu. Královéhradecký kraj získal tyto finanční prostředky prostřednictvím dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 2021+. Podpora poputuje do prodejen například ve Velkém Vřešťově, Bohuslavicích nad Metují nebo Chvalči.

"Prodejny v malých obcích neslouží pouze k nakupování. Často se z nich stává také místo pro setkávání obyvatel konkrétní obce, což má i pozitivní sociální aspekt. Prodejny v těchto místech jsou důležitou součástí občanské vybavenosti. Touto podporou je možné brzdit tempo stěhování obyvatel z venkova do větších měst," uvedl radní pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti).

Žadatelé díky tomuto programu získají dotaci ve výši 50 tisíc korun, peníze mají sloužit na zajištění provozu prodejny. Mezi výdaje, které se k vyplacení podpory uznávají, patří výplaty pro zaměstnance, náklady na pronájem prodejny nebo skladu, vytápění, osvětlení a služby související s chodem prodejny. Dotace pokrývá taky výdaje spojené s telekomunikačními službami a připojením k internetu či obsluhou bezhotovostních plateb.

Královéhradecký kraj podporuje prodejny v malých obcích dlouhodobě. Od roku 2019 až doposud podpořil celkem 224 žádostí za 8,4 miliony korun. Aktuální finanční podpora pro malé prodejny není součástí krajského dotačního programu. Královéhradecký kraj získal finanční prostředky prostřednictvím dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu s názvem Obchůdek 2021+.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, obchod, prodejna, samoobsluha, venkov, dotace, finance, podpora, žádost, peníze, tradice, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Bohuslavice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé venkovské prodejny bojují o přežití. Kraj je hodlá finančně podpořit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.