Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karanténa i izolace se zkracují na pět dní. Ne ale u lidí s příznaky

Varianta koronaviru omikron podle Státního zdravotního ústavu v České republice už dominuje. Ode dneška se zkracuje izolace i karanténa. Už to není 14 dní, ale pouze pět kalendářních dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Tento týden ještě nemusí do karantény lidé po očkování nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech, od pondělí 17. ledna se to ale změní.

Zkrácení izolace na pět dní podle nového pokynu hlavní hygieničky ale neplatí u lidí, kteří mají příznaky covidu. Těm izolaci ukončí až hygienici, a to dva dny poté, co jim příznaky odezní. Zkrácením karantény ministerstvo reaguje na fakt, že varianta omikron je sice mnohem nakažlivější, ale oproti předchozím variantám má kratší inkubační dobu. Příznaky u něj také nastupují dříve než předchozí verze covidu. Někteří odborníci ale zkrácení karantény, a především izolace na pět dní bez jejich ukončení negativním testem kritizují. Po skončení pětidenní izolace či karantény je podle pokynu hygieny doporučeno dalších pět dní nosit respirátor. Lidem, kteří už jsou nyní kvůli covidu v karanténě či izolaci, se po dnešní změně pravidel na pět dní nezkrátí.

Omikron dominuje

Epidemie v posledních dnech opět nabírá na síle a podle odborníků se omikronem promoří celá populace, vývoj už nejde zastavit. Více než 80 procent vzorků, které se nyní dostanou do laboratoře jsou pozitivní právě s variantou omikron. Podle modelů se počty případů omikronu znásobí za dva a půl až tři dny. Odborníci očekávají, že může přibývat až 50 tisíc nově pozitivních za den. Zatím ale klesají počty hospitalizovaných pacientů s covidem v nemocnicích. Na konci víkendu bylo v nemocnicích téměř 2 300 lidí s nákazou, nejméně od začátku loňského listopadu.

Změna pravidle pro očkované od 17.ledna

Další změny přijdou od 17. ledna. Od pondělí se mění pravidla především pro očkované a lidi méně než šest měsíců po prodělání nemoci. Všichni pracovníci včetně těchto skupin se budou muset dvakrát týdně testovat antigenními samotesty. Po pozitivním výsledku budou chodit do pětidenní karantény a další PCR test už podstoupit nemusí. Pokud ho na vlastní žádost absolvují, negativní výsledek jim karanténu může ukončit i dříve. Neočkovaní lidé ale tento test nemají hrazený z veřejného zdravotního pojištění, stojí 800 korun.

Pracovní karanténa – s pozitivním testem do práce

Vláda bude ve středu schvalovat seznam profesí, kterou budou využívat takzvanou pracovní karanténu. Jejím smyslem má být udržení fungování státu i v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta omikron. Týkat by se mohla zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví. Lidé z těchto profesí by i v případě pozitivního antigenního testu mohli i nadále pracovat. Ovšem v izolovaném prostředí s respirátorem, nemohli by trávit čas ve společných prostorách a museli by z práce rovnou domů. Pokud by se u člověka nákaza potvrdila i PCR testem, do práce by už chodit nemohl. „Pracovní karanténa se nebude týkat školství, kde je velké riziko další nákazy“, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ohodnoť článek

Štítky COVID-19, omikron, izolace, karanténa, hygiena, vláda, ministerstvo, omezení, změna, testování, očkování, práce, nemoc, Státní zdravotní ústav, Česko, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karanténa i izolace se zkracují na pět dní. Ne ale u lidí s příznaky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.