Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozor na zmrazky na střeše auta. Odlétávající kusy ledu zavinily nehodu na Rychnovsku

V zimním období řeší policejní hlídky v Královéhradeckém kraji množství dopravních nehod, při kterých hlavní roli sehraje neodstraněný sníh a led ze střech především nákladních aut. Policisté na Rychnovsku teď pátrají po řidiči červeného auta, který přesně tímto způsobem ohrozil jiného šoféra.

V sobotu 8. ledna v odpoledních hodinách došlo na silnici první třídy mezi obcemi Častolovice a Týniště nad Orlicí k dopravní nehodě osobního auta. Ze střechy červeného vozidla, které jelo ve směru od Častolovic, odlétl během jízdy kus ledu. Ten zasáhl čelní sklo protijedoucí Octavie. Dosud neznámý řidič červeného vozidla nezastavil a pokračoval dál směrem k obci Lípa nad Orlicí. 

Policie teď prosí případné svědky nebo samotného řidiče, aby kontaktovali nejbližší služebnu. „Žádáme samotného řidiče červeného automobilu, nebo kohokoliv kdo by mohl poskytnout bližší informace k vozidlu, či záznamy z palubních kamer, případně zaznamenal-li někdo typ vozu či jeho registrační značku, aby kontaktoval dopravní inspektorát nebo bezplatnou linku 158“, uvedla policejní mluvčí Eliška Majerová.


Ze zákona o pozemních komunikacích jasně vyplývá, že řidiči musí před jízdou odstranit z vozidla i samotného nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit. Pro očištění auta tak nestačí použít pouze stěrače. Praxe je taková, že by si každý řidič měl před jízdou očistit všechna skla, zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a kapotu.

Za nedodržení těchto ustanovení hrozí řidičům pokuta ve výši až dva tisíce korun,“ řekla preventistka Policie ČR Martina Frýdová. Poměrně přísné sankce za jízdu s neočištěným autem mají i okolní státy. V Rakousku je to až pět tisíc eur, tedy kolem 130 tisíc korun. 

Je také důležité dbát na to, aby byla viditelná a čitelná registrační značka vozu. V případě že tomu tak není, dopouští se šofér přestupku, za který může dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun. „Řidičům navíc hrozí zákaz činnosti na dobu od šesti měsíců do jednoho roku,“ dodala Frýdová.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Rychnovsko, nehoda, led, střecha, řidič, policie, pátrání, veřejnost, zákon, pokuta, povinnost, doprava, okres Rychnov nad Kněžnou, Častolovice, Týniště nad Orlicí, Škoda Octavia, Policie České republiky, Lípa nad Orlicí, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na zmrazky na střeše auta. Odlétávající kusy ledu zavinily nehodu na Rychnovsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.