Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Krkonoších obnovují Muttichovy němé značky, letos na jaře přibydou další

Muttichovy němé značky v Krkonoších, které mají navádět turisty k nejvýznamnějším horským boudám, vrcholům, osadám či obcím, jsou v rámci Evropy naprostým unikátem. Teď je jich na hřebenech Krkonoš umístěno 96, na jaře přibydou další. Správa Krkonošského národního parku si loni připomněla sto let od jejich vzniku a pustila se do jejich obnovy.

Muttichovy němé značky doplňují klasické turistické značení a pomáhají s orientací v horském terénu při extrémních meteorologických podmínkách. Jsou to v podstatě červené plechové piktogramy, které turisté v nesnázích rozeznají při nízkých teplotách, silném větru a velké vlhkosti vzduchu. Nezakryje je ani hustá námraza. Neudávají kilometrové ani časové údaje, ukazují pouze směr k danému místu natočením a šipkou v dolním okraji značky. Díky nim se lidé na hřebenech v exponovaných místech dobře zorientují a značky je dovedou k cíli. Své jméno dostaly podle příjmení jejich tvůrce akademického malíře Kamila Vlastimila Mutticha.

"Takzvané Muttichovky jsou tradiční krkonošská záležitost, která má v terénu své opodstatnění. Dnes už málokdo zná přesný význam jednotlivých symbolů, mnozí na ně dokonce pohlížejí jen jako na nějaké ornamenty. Faktem ale zůstává, že jak v minulosti, tak i nyní to jsou orientační značky, které mohou turistům v nesnázích pomoc," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

V současnosti je Muttichových značek po Krkonoších rozmístěno 96, přičemž na jaře jich přibude dalších 69. Ty vznikají v kovovýrobě v Lánově na Trutnovsku. "Nové Muttichovky budou stejně jako ty původní vyrobené z dvoumilimetrového ocelového plechu s odolnou povrchovou úpravou a natřené budou červenou vypalovací barvou,“ vedl mluvčí KRNAP Radek Drhaný.

Myšlenka zavedení němých značek pochází z počátku první republiky. Tehdy byly letní turistické značky během zimy špatně čitelné a překážkou byla i jazyková bariéra. Počátek Československa je totiž spjat s pokračováním národnostních sporů mezi českým a německým obyvatelstvem, žijícím v nově vzniklé republice. „Němé značky bez jakýchkoliv textů měly tento problém vyřešit,“ dodává Drahný.

V zimě 1921 byly značky vyzkoušeny v terénu. "Osvědčily se, a tak bylo celkem odesláno téměř 200 značek krkonošským boudařům, kteří měli zajistit jejich umístění podle zaslaných plánků. V létě 1924 bylo němé značení Krkonoš dokončeno. Muttichovky byly umístěny v celém pohoří, celkově se jednalo o 350 červených cedulí ze silného plechu," dodává Drahný.

V 50. letech převzala starost o značky od Svazu lyžařů horská služba. Ta nechala němé značky opravit, na polské straně hor značky naopak v tomto období zanikly. O obnovení těch českých se v druhé polovině minulého století zasloužila automobilka Škoda Auto se závodem ve Vrchlabí. Ta se na jejich obnově finančně podílí i nyní. Naposledy byly Muttichovky obnoveny v roce 2003, kdy řemeslníci ve Svobodě nad Úpou vyrobili 48 nových značek. V loňském roce Muttichovy značky oslavily sto let své existence.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kamila Antošová

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, KRNAP, značky, Muttich, turistika, hory, orientace, terén, svaz lyžařů, horská služba, jaro, Krkonošský národní park, Evropa, Robin Böhnisch, ŠKODA AUTO a.s., První republika, Správa Krkonošského národního parku

V Krkonoších obnovují Muttichovy němé značky, letos na jaře přibydou další  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.