Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí. Nejčastěji chtějí zhubnout

Každý rok si zhruba polovina lidí dá předsevzetí. Nejčastěji jde o hubnutí, šetření, sport nebo vztahy. Z dlouhodobých průzkumů je evidentní, že předsevzetí je spíše dámská parketa. Paradoxem je, že zhruba dvě třetiny všech lidí dopředu ví, že své předsevzetí nedokáže dodržet.

„Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle, například zhubnu 10 kilo za měsíc. Když si tentokrát zvolíte cíl, který je opravdu v mezích možností a budete mít silnou motivaci, mnohonásobně zvýšíte šanci na jeho dosažení,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Právě hubnutí je na pomyslném vrcholu žebříčku oblíbenosti v novoročních předsevzetích. 

Právě hubnutí velice často navazuje na vánoční přejídání. Průměrný Čech přibere během svátků dva až pět kilogramů. Průzkum dokazuje, že zvýšené množství jídla o Vánocích konzumuje 79 procent dotazovaných, polovina dokonce v souvislosti s jídlem trpí přes Vánoce zdravotními problémy. 

Průměrný Čech přibere za svátky dvě až pět kilo. Nejčastější předsevzetí je proto zhubnout

Během svátků průměrný Čech přibere dvě až pět kilo. Vyplývá to z průzkumu firmy Naturhouse. Nejčastějším novoročním předsevzetím je tedy zhubnout. Za cíl ho má každoročně 42 procent Čechů. Každému třetímu ale jeho odhodlání vydrží jen pár týdnů.

Všeobecně platí, že by si lidé neměli dávat předsevzetí do nového roku. Spíš je lepší začít se svou osobní výzvou v jiném období. „Pokud to už uděláte, ať je předsevzetí konkrétní, pro vás reálné a ideálně krokované, to znamená rozložené do postupně se naplňujících cílů,“ tvrdí lektorka Olga Medlíková.  

Novoroční předsevzetí vydrží nejčastěji do února. Nikdy ho nedodrželo 15 procent dotázaných. 42 procent oslovených lidí přiznalo, že předsevzetí většinou nedodrží. Jen desetina lidí ho zvládne plnit déle než rok. Čtvrtina ho vzdává po zhruba jednom až dvou měsících.  

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Celkem hlasovalo13 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto janeb13 | Pixabay

Štítky předsevzetí, nový, rok, Silvestr, úspěch, cíl, hubnutí, zdraví, životní, styl, průzkum, anketa, změna, Vánoce, Olga Medlíková

ANKETA: Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí. Nejčastěji chtějí zhubnout  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.