Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Co se vedení města v Hradci Králové povedlo? Jaké resty zůstávají do nového roku?

I závěrem roku jsme dali prostor zástupcům všech zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové. Konec roku se rekapitulovalo a hodnotilo. Tentokrát jsme se ale nezaměřili jen na věci, které se povedli. V rámci hodnocení politiků došlo i na projekty, které se přesouvají do dalšího roku jako resty. Přečtěte si další pravidelné vydání Politické koridy.

Otázka: Jak byste hodnotil poslední rok v Hradci Králové? Co se povedlo? Co je naopak třeba zlepšit? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Lubomír Štěpán (KSČM) a Pavel Vacek (Piráti).


Alexandr Hrabálek (ODS)

Rok 2021 byl pro všechny skutečně náročný. Chvíli to vypadalo, že máme nad epidemií koronaviru převahu, ale ukázalo se, že zdaleka není vyhráno. I přes tuto skutečnost se ale podařilo v Hradci Králové dokončit i rozjet několik zásadních projektů, které výrazným způsobem přispějí ke kvalitě života v našem městě. Stavíme nový multifunkční fotbalový stadion, který bude splňovat nejen podmínky UEFA, ale nabídne využití i pro širokou škálu dalších sportů či pro nespočet kulturních a společenských akcí. V Honkově ulici jsme z vybydlené ruiny postavili moderní objekt odlehčovací služby, který Hradec tolik potřebuje.

Nelze opomenout, že jsme také zahájili stavbu lávky přes Labe u Aldisu, která propojí centrum s lokalitou Aldis, a po které se v Hradci velmi dlouho volalo. I přes složitou situaci v koalici a vztahy v zastupitelstvu se nám ale daří naše město neustále zvelebovat. Dokazují to například investice do dopravy, jako jsou rozsáhlá rekonstrukce Hlavní ulice či budování inteligentního dopravního systému (IDS). Ve školství pokračujeme s rekonstrukcemi školních budov a vybavujeme jídelny novým gastrozařízením. Dokončuje se tělocvičná hala na Pouchově, která bude sloužit především mladým sportovcům.

Máme za sebou obrovský kus práce a věříme, že s ní budou Hradečáci spokojeni.

Pavel Marek (ANO)

Za nejdůležitější považujeme, že i přes problémy způsobené epidemií Covidu či nárůstem energií, se podařilo město provést tímto náročným obdobím bez ztráty kytičky, stabilní, s dokončenými i nově zahájenými opravami či investicemi a stabilními městskými společnostmi, což dělá dobrou výchozí pozici pro další rok 2022. Přejeme nyní všem občanům města krásný adventní čas a klidné Vánoce a věříme, že i rok 2022 zvládneme.

Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení)

Pozitivně za poslední rok hodnotím skutečnost, že se městu podařilo docela dobře projít těžkým obdobím pandemie. Potěšující je pak řada drobných věcí a připravovaných či už realizovaných projektů. Z mého pohledu je pak velmi zásadní to, že se podařilo pohnout se zamrzlou přípravou nového územního plánu města a vyřešit některé jeho dlouhodobé bolístky, které bránily obnovení prací na jeho přípravě. Tady jsem se jako nový určený zastupitel snažil věc co nejvíce posunout kupředu a myslím, že úspěšně. Co se naopak nepovedlo vůbec, tak to je řešení současné politické situace ve městě. Současný stav se ukazuje jako čím dál vážnější a neudržitelnější a zároveň se mi zdá, že už většina stran v zastupitelstvu rezignovala na to, abychom s tím něco do voleb udělali.

Zdeněk Fink (HDK)

Současnému vedení města se nejenže nic nepovedlo, to by bylo ještě dobré, ale mnohé se v našem městě pokazilo. Město je nekontrolovatelně a dlouho na některých místech rozkopané, mnohdy ani nevíme proč. Je neprůjezdné pro automobily v mnoha denních hodinách, což nám, kteří jezdíme na kolech zas tolik nevadí. Někdy připomíná Potěmkinovu ves - např. svítí vánoční osvětlení, ale nesvítí normální osvětlení. Krom několik let trvajícího předláždění plochy před zimákem se nic nedokončilo. Je škoda, že politické osazenstvo radnice se chová tak, jako by nebylo. A pokud přijde s nějakým řešením, tak je podle nálady obyvatele buď k pláči, vzteku nebo k pobavení. Kde je Benešovka, zprůjezdnění Hradce, znalost každého výmolu a další sliby?

Vrcholem všeho bylo radou města schválené zdražení MHD, mělo přinést do rozpočtu cca 7 mil. korun, což je zhruba l,5 procenta jeho rozpočtu. A zatímco tahle parta doufám nechtěně devastuje město a zároveň si najímá námi všemi placené píáristy k zlepšení vlastního obrazu a pomlouvání opozice, zastupitelská demokracie jde do kopru. Je to velmi smutné.

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

Hodnotit letošní rok v Hradci Králové lze z různých úhlů pohledu. Bohužel, i tento rok byl provázen pandemií, která omezila nebo i částečně zastavila spoustu procesů, aktivit, na které jsme byli zvyklí.

Chceme touto cestou poděkovat zejména všem zdravotníkům, všem pracovníkům v sociálních službách i pracovníkům dalších složek IZS, kteří byli po celý čas lidem nablízku a vynakládají velké úsilí pro uzdravení lidí z Covidu. Velké díky patří také pedagogům i rodičům za zvládání vzdělávání online, podnikatelům, umělcům a v podstatě všem za statečnost.

Pokud máme hodnotit politickou rovinu, přes velký chaos ve vedení města, který v průběhu roku ještě zesílil, se hůře vidí pozitiva. Zdržíme se nyní kritiky a přejeme nám všem, abychom vstoupili do příštího roku s nadějí - nastupuje nová vláda, čekají nás komunální volby. Věříme, že skoncujeme s koronavirem a vrátíme se do plného života, poučeni z uplynulého období, v nové kvalitě.

Takže požehnané Vánoce, svátky lásky a rodiny, příznivý a radostný rok 2022, ve zdraví a vzájemném porozumění a spolupráce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky politická, korida, zastupitel, Hradec Králové, rekapitulace, hodnocení, rok, 2021, zastupitelský, klub, projekt, úspěch, neúspěch, radnice, COVID-19, Lubomír Štěpán, pandemie covidu-19, KSČM, Alexandr Hrabálek, Česká pirátská strana, ODS

Co se vedení města v Hradci Králové povedlo? Jaké resty zůstávají do nového roku?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.