Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První narozená miminka v hradeckém kraji vydělají rodičům pět tisíc korun na nákup vybavení

Spontání porod – událost, kterou ani v dnešní době neumí nikdo naplánovat na konkrétní čas. Někdo však musí být první. Úplně první holčička i chlapeček, kteří se narodí po novém roku dostanou od hejtmanství finanční odměnu. Rodiče novorozenců obdrží pět tisíc korun.

Na finanční dar mají nárok rodiče dětí, které se narodí v jakékoli porodnici. Doposud bylo podmínkou, že se dítě muselo narodit v některé z krajských nemocnic. Zůstává však nutnost, aby mělo nahlášený trvalý pobyt na území Královéhradeckého kraje. Peníze dostanou na účet maminky. Následně je půjde využít na nákup dětského zboží dle vlastního výběru.  

Podle vedení Královéhradeckého kraje je demografický vývoj v regionu dlouhodobě nepříznivý. „Velice důležitá je proto jakákoliv podpora mladých rodin. Dar prvním novorozencům je především symbolické poděkování všem maminkám a ocenění jejich důležitého a nelehkého poslání,“ říká hejtman Martin Červíček (ODS). 

Stejnou částku obdrží i první holčička nebo chlapeček narozený v Hradci Králové. Finanční dar dostane rodina v hotovosti, pamětní medaile pak bude miminku slavnostně předána na jaře při tradičním vítání občánků v Divadle Drak. 

„Jde o velmi krásný a milý obřad pro rodiny s dětmi z Hradce Králové, kterým město pravidelně vítá své nové malé občánky. Vedle domovského listu a drobných dárků dostávají stříbrnou pamětní minci, pouze první miminko narozené v novém roce dostane zlatou,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

V minulém roce byl první Ivánek. Vzápětí se narodila i Agáta  

Letošním prvním dítětem se stal Ivánek. Ten se narodil ve Fakultní nemocnice Hradec Králové 26 minut po půlnoci. Vážil 3 280 gramů a jeho maminka pocházela ze Slovenska. První holčičkou v Hradci Králové se stala Agáta. Vážila 2 930 gramů a měřila 51 centimetrů. Maminka pocházela z Rychnova nad Kněžnou. 

S ohledem na vypjatou pandemickou situaci nebylo možné rodičům pogratulovat osobně. Po propuštění z porodnice byli rodiče pozváni na radnici, kde jim primátor předal dary osobně.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nemocnice Trutnov

Štítky porod, odměna, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, pět, tisíc, korun, holčička, chlapeček, porodnice, dítě, Nový rok, 2022, Královéhradecký kraj, ODS, rodina, Martin Červíček, Alexandr Hrabálek, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Divadlo Drak, Slovensk

První narozená miminka v hradeckém kraji vydělají rodičům pět tisíc korun na nákup vybavení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.