Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vamberk byl ve středověku významným centrem výroby keramiky

Vamberk na Rychnovsku byl ve středověku centrem hrnčířství. Výrobky místních hrnčířů se ve 14. a 15. století nejspíš dostaly až do Hradce Králové, oblastního centra moci. Objev ukazuje na to, že se tehdejší hrnčířská výroba nesoustřeďovala jen do významných měst, ale že vznikala i v oblastech považovaných za periférii osídlení. Výzkumy v okolí Vamberka prováděli hradečtí a rychnovští archeologové, kteří zde objevili řadu hrnčířských pecí.

"Nasvědčuje to tomu, že ve Vamberku a okolí bylo tak významné hrnčířské zázemí, že zdejší výrobky byly obchodovány i do vzdálenějších míst, které neměly tak vhodné podmínky pro výrobu keramiky,“ řekla rychnovská archeoložka Martina Beková.

Vědci předpokládají, že ve 14. a 15. století měla hradecká aglomerace asi pět tisíc obyvatel, což bylo na svou dobu hodně. Místní hrnčířská produkce nejspíš nestačila pokrýt poptávku, a tak se keramika dovážela z různých vzdálenějších oblastí. Do Hradce Králové se například dostala i tzv. Loštická keramika ze střední Moravy nebo ve své době velmi ceněná kamenina ze západní Evropy. Jednou z oblastí odkud se keramika do centra dovážela byla nejspíš i oblast Podorlicka, území dnešního Vamberka.

"Zatím nelze se stoprocentní jistotou říci, že hrnčířské výrobky z Podorlicka se dostaly do Hradce Králové, nicméně shodné znaky s keramikou objevenou v Hradci to naznačují. Nabízí se hypotéza, že provozy v Podorlicku nemusely pracovat jen pro ty nejbližší odběratele, ale mohly částečně zásobovat trhy například v Hradci Králové, a to je novinka. Jde o předběžné závěry na základě posledních objevů,“ řekl hradecký archeolog Radek Bláha.

Na Vamberecku se vyráběla běžná stolní keramika, která se hodně používala a lidé tak měli velkou spotřebu. Podmínky pro výrobu této keramiky byly v okolí Vamberka velmi dobré. Nacházela se tu kvalitní surovina, palivo pro pece i kvalitní vhodná hlína. Celkově byly jen v centru Vamberka objeveny tři hrnčířské okrsky.

Nejstarší hrnčířský areál archeologové objevili v městské části Peklo. "Objevili jsme tam dvě pece ze začátku 14. století, jednu kruhovitou a jednu dvouprostorovou. Dvouprostorová pec i s keramikou se během výpalu zhroutila, tím se nám dochovalo přes 70 torz nádob,“ řekla Beková. Teď archeologové nádoby rekonstruují a rychnovské muzeum má v plánu vystavit je koncem roku 2022. První příležitost je vidět tak dostane i veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky archeologové, výzkum, vykopávky, Vamberk, keramika, hrnčířství, muzeum, výstava, kruh, centrum, Hradec Králové, výroba, pec, středověk, Podorlicko, Martina Beková, okres Rychnov nad Kněžnou, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vamberk byl ve středověku významným centrem výroby keramiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.