Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náchod koupil areál léčebných lázní. Městská kasa je o 40 milionů lehčí

Město Náchod koupilo za 39,9 milionu korun od společnosti Priessnitzovy léčebné lázně areál bývalých lázní v městské části Běloves. Kupní smlouvy zástupci obou stran uzavřeli v úterý, informovala dnes mluvčí města Nina Adlof. Město na nákup areálu o rozloze 2,52 hektaru použije úvěr. Již 15. listopadu nákup lázní jednomyslně schválili zastupitelé města. Cílem radnice je obnova lázeňství ve městě.

"Město Náchod se poprvé v historii stává stoprocentním vlastníkem lázeňského území včetně jeho zdrojů a nic nebrání tomu, aby obnovilo jeho zašlou slávu. Je to velká příležitost, nechceme ji promarnit," uvedl v tiskové zprávě starosta Jan Birke (ČSSD). Kupní cenu by mělo město uhradit začátkem příštího roku. Prvním krokem obnovy v areálu bude pro město příští rok investice téměř 11 milionů korun do obnovy parku.

Součástí smluv byl i podpis dohody o spolupráci při obnově a rozvoji lázní v Bělovsi s původním vlastníkem, který je významným poskytovatelem lázeňské péče v České republice.

"V posledních letech prochází lázeňství velmi složitým obdobím z důvodu omezení provozu, ale už dnes je jisté, že bude nezbytnou pomocí při léčbě různých obtíží postcovidových pacientů. Proto jsme připraveni se i nadále na rozvoji lázeňství v Náchodě aktivně podílet a nabídnout dlouholeté zkušenosti v oboru," uvedl předseda představenstva Priessnitzových léčebných lázní Michal Gaube.

Již dříve Gaube označil za jeden z hlavních důvodů prodeje lázní negativní dopady pandemie koronaviru na poskytování lázeňské péče. "Proto jsme byli nuceni naše původní investiční plány přehodnotit. Logickým vyústěním tak bylo oslovení města Náchoda, aby toto území dostalo šanci na smysluplnou revitalizaci, na které se i v budoucnu chceme jako společnost podílet," uvedl v listopadu Gaube.

Město Náchod usiluje o obnovení lázeňství v místní části Běloves mnoho let. Vedení radnice se v roce 2015 s ohledem na složité majetkové poměry v původních lázních rozhodlo jít svou vlastní cestou. Následovaly investice do vlastních vrtů minerální vody a v roce 2019 otevření vily Komenský s pítky minerálky a promenádou v takzvaných Malých lázních Běloves. Malé lázně leží zhruba půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu.

Bývalé běloveské lázně na předměstí Náchoda koupila společnost Priessnitzovy léčebné lázně od předchozího soukromého majitele v roce 2019. Loni v únoru začala s demolicí nejvíce zchátralých objektů. Její záměr obnovy lázeňství v Náchodě ukončila pandemie a společnost v první polovině letošního roku oslovila radnici s možností zahájení jednání o prodeji lázní.

Radnice již dříve uvedla, že chce v lokalitě investovat kolem 120 milionů korun. Část již loni dala do stavby nového mostu přes Metuji za 33 milionů korun.

Novodobá historie běloveských lázní se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století, lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Lázně následně měnily majitele, snaha města získat lázně do vlastnictví skončila bez výsledku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, lázně, reality, Náchod, odkup, rozpočet, Priessnitzovy léčebné lázně, areál, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., radnice, Běloves, Jan Birke, ČSSD, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod koupil areál léčebných lázní. Městská kasa je o 40 milionů lehčí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.