Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Havlovo jméno nesou místa napříč kontinenty. Významný otisk zanechal i v našem kraji, kam se rád vracel

Jméno zesnulého prvního porevolučního prezidenta, dramatika, disidenta, esejisty a odpůrce komunistického režimu Václava Havla nese celá řada míst, institucí a budov po celém světě. Jeho odkaz připomínají i desítky bust, ocenění, laviček, parků, náměstí ale i vysazených lip. Nesmazatelnou stopu zanechal i ve východních Čechách, kam se rád vracel a kde se díky Hrádečku u Trutnova cítil jako doma.

Asi nejviditelnějším místem u nás, které nese Havlovo jméno, je pražské mezinárodní letiště v Ruzyni. V den jeho nedožitých 76. narozenin, 5. října 2012, se na popud režiséra Fera Feniče název oficiálně změnil na Letiště Václava Havla Praha. 

V Praze bylo po Václavu Havlovi pojmenováno taky náměstí u Národního divadla, kde je instalováno i velké srdce od sochaře Kurta Gebauera. Další česká města pak tuto myšlenku následovala, jedním z nich je například Hradec Králové.

Hradec Králové

Tady se po Václavu Havlovi jmenuje náměstí v centru kampusu univerzity. Slavnostní odhalení nového pojmenování piazzety se uskutečnilo 16. listopadu 2019, symbolicky den před 30. výročím sametové revoluce. Nápad iniciovali samotní studenti. „Studenti byli vždy katalyzátorem historických momentů, které vedly k zásadním společenským změnám. Univerzitní kampus je proto dle mého názoru to nejdůstojnější místo, které bude jejich odhodlání, vůli a ochotu měnit společnost k lepšímu připomínat,“ řekl rektor UHK Kamil Kuča. 

Nápad tehdy celkem hladce prošel i na zastupitelstvu, kde ho podpořil i primátor města.„Pojmenování veřejného prostoru v areálu kampusu hradecké univerzity na náměstí Václava Havla je z mého pohledu velmi symbolické a propojuje nezastupitelnou roli studentů v boji za svobodu a demokracii v období listopadu 89 s významnou osobností českého disentu a naším prvním polistopadovým prezidentem,“ dodal Alexandr Hrabálek (ODS).

Původně neplánovanou symboliku místa odhalila i směrovka náměstí „Ukazatel na náměstí Václava Havla je přes ulici přímo k ulici 17. listopadu, což nám vůbec nedošlo, když jsme to plánovali, ale teď to krásně dokresluje takovou prodemokratickou cestu napříč Hradcem Králové,“ uvedl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Hradec byl také jedním z prvních měst, která odhalila Lavičku Václava Havla. Stalo se tak v roce 2014 a najdete ji před kavárnou Městské knihovny ve Wonkově ulici. Jde o návrh architekta a Havlova přítele Bořka Šípka, který tvoří dvě židle spojené stolkem, jehož středem prochází strom. Záměrem projektu bylo vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, která mají sloužit k setkávání a vedení dialogů a debat.

Jičín

Nedávno byla v pořadí 44. Havlova Lavička na světě instalována taky v parku u Valdštejnského zámku v Jičíně.

V Jičíně odhalí lavičku Václava Havla. Jde o druhou takovou lavičku v kraji

Město Jičín v pátek slavnostně odhalí lavičku Václava Havla. Bude stát v zámeckém parku a půjde o teprve druhou takovou lavičku v Královéhradeckém kraji. Lavička má připomenout 85. výročí od narození prvního prezidenta České republiky. Zároveň...

Litomyšl

Vazby na Havla měla i Litomyšl, kam se prezident rád vracel. Litomyšl si dokonce vybral jako dějiště legendárního setkání sedmi prezidentů středoevropských zemí v roce 1994, o rok později tam pozval tehdejšího španělského krále Juana Carlose. Po václavu Havlovi je tady pojmenované náměstí na zámeckém návrší. Nachází se mezi Francouzskou zahradou zámeckého areálu, budovou zámeckého pivovaru, a areálem někdejšího piaristického kláštera. Ke slavnostnímu odhalení došlo 17. listopadu 2019 v rámci oslav 30 let od sametové revoluce.

Trutnov

Velmi blízko měl bývalý český prezident taky k Trutnovu. V roce 2010 se stal čestným občanem města a obdržel tady cenu za přínos české a světové kultuře. „Čestné občanství a kulturní cena jsou jen malým dotekem úcty, kterou vám projevuje celý svět,“ řekl tehdy v projevu někdejší starosta města Ivan Adamec(ODS). Havel tehdy označil chalupu na Hrádečku nedaleko Trutnova za svůj existenciální domov, kde vznikala Charta 77 nebo se rodila petice Několik vět. Právě tady prezident před deseti lety zemřel.

Havel v Trutnově také pracoval. Konkrétně v trutnovském pivovaru jako pomocný dělník v letech 1974 až 1975 a právě tady vznikl námět jeho divadelní hry Audience.

Dramatik byl také pravidelným návštěvníkem trutnovského Open Air festivalu, přezdívaného "český Woodstock", a v roce 2007 byl oceněn titulem náčelníka. V Trutnově na jeho počet vzniklo Nábřeží Václava Havla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky Václav Havel, prezident, disident, lavičky, náměstí, Hradec Králové, Trutnov, Litomyšl, Jičín, Hrádeček, Open Air festival, pocta, Východní Čechy, univerzita, Sametová revoluce, Fero Fenič, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlovo jméno nesou místa napříč kontinenty. Významný otisk zanechal i v našem kraji, kam se rád vracel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.