Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Trutnov po městě rozmístil nádoby na použitý kuchyňský olej. Zjednoduší jeho likvidaci

Na několika místech v Trutnově jsou nově nádoby na použitý kuchyňský olej. Podle radnice to zefektivní jeho správnou a ekologickou likvidaci. Doposud ho museli lidé odvážet na sběrný dvůr. Služba funguje od začátku prosince.

Občané Trutnova mají k dispozici deset nádob na olej. „Stále se snažíme zjednodušit našim občanům třídění odpadu na jednotlivé suroviny, protože čím méně toho skončí na skládce v Bohuslavicích, tím lépe pro životní prostředí i jejich peněženky,“ vysvětluje místostarosta Tomáš Hendrych (Piráti). 

Do nádob mohou odkládat olej ze smažení, zbytky z nakládaných sýrů nebo fritéz. Tento odpad totiž nepatří do dřezu nebo toalety. Kontejner není určen například pro motorové oleje. Ty i nadále musí lidé odvážet přímo do sběrného dvoru.  

„Je to velmi snadné, stačí je vložit v uzavřených plastových obalech, např. PET lahvích. Prosíme občany, aby do nádob nevkládali odpady ve skleněných obalech, kde hrozí nebezpečí poškození při manipulaci,“ říká Vendula Kasperová, vedoucí odboru životního prostředí.  

Tříděním kuchyňských olejů lidé šetří také kanalizační potrubí. Většina lidí totiž likviduje oleje a tuky tím, že je nalije do dřezu nebo do WC, kde se tuk následně usazuje na stěnách potrubí, a tím ho zneprůchodňuje. 

V Hradci se na zkoušku začíná třídit gastroodpad. Patří sem zbytky jídel nebo prošlé potraviny

V Hradci Králové mohou lidé ještě efektivněji třídit odpad. Ve vybraných lokalitách přibyly popelnice na gastroodpad, kam patří zbytky jídel, maso, mléčné výrobky nebo potraviny s prošlou trvanlivostí. Novinkou jsou také kontejnery na bioodpad...

Podobný systém funguje i v Hradci Králové  

Do začátku letošního roku k třídění olejů v Hradci Králové sloužily sběrné dvory nebo speciální oranžové kontejnery. Nyní je stačí odložit ke kontejnerům na tříděný odpad. Odtud je odvezou Hradecké služby.  

„Rozhodli jsme se občanům opět usnadnit třídění a zavést novou formu svozu jedlých olejů. Za více než rok provozu si občané na tento typ třídění zvykli a produkce využitelného odpadu se postupně zvyšuje,“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. Použitý olej stačí nalít do plastové lahve a odložit na popelnice na tříděný odpad. Z těchto míst je pak budou odvážet Hradecké služby, které olej ekologicky zlikvidují.  

I tak musí obyvatelé Hradce Králové dodržovat jistá pravidla. Například olej ve skleněné lahvi služby neodvezou. „Musí se jednat pouze o jedlé oleje, nebudou se odebírat motorové, hydraulické, mazací a jiné průmyslové oleje. Tento nebezpečný odpad od občanů převezmeme zdarma ve sběrných dvorech,“ doplňuje Hušek. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky odpad, olej, třídění, Trutnov, nádoba, popelnice, likvidace, skládka, sběrný, dvůr, Hradec Králové, služba, sběrný dvůr, třídění odpadu, Česká pirátská strana, Růžov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Adamec

A proč jim to tam dávat zadarmo. Z litru oleje je 10kW/h tepla. Někde to vykupují i když taky mizerně za 2Kč litr. 10kW/h stojí běžného smrtelníka 70Kč.

Neděle, 19. prosince 2021, 12:05Odpovědět

Trutnov po městě rozmístil nádoby na použitý kuchyňský olej. Zjednoduší jeho likvidaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.