Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci se na zkoušku začíná třídit gastroodpad. Patří sem zbytky jídel nebo prošlé potraviny

V Hradci Králové mohou lidé ještě efektivněji třídit odpad. Ve vybraných lokalitách přibyly popelnice na gastroodpad, kam patří zbytky jídel, maso, mléčné výrobky nebo potraviny s prošlou trvanlivostí. Novinkou jsou také kontejnery na bioodpad rostlinného původu.

Jde o pilotní projekt města Hradce Králové a Hradeckých služeb, který má zatím fungovat půl roku. Do projektu jsou zapojené dvě ulice, Rybova a Antonína Petrofa, kde je rozmístěno celkem dvacet hnědých kontejnerů. Vyvážet se budou jednou týdně. Cílem projektu je zvýšit míru recyklace a snížit množství zbytkových odpadů.

Do speciálních nádob na gastroodpad lze vyhazovat potraviny s prošlou lhůtou spotřeby – a to buď volně, nebo včetně obalu (může jít však pouze o plast, papír nebo tetrapack). Do nových popelnic patří také nespotřebované pokrmy, zbytky jídel, odpady živočišného původu jako maso, kůže, malé kosti, tuk, mléko, sýry, mléčné výrobky nebo vejce. 

Naopak do kontejneru nepatří potraviny ve skle a kovových obalech, například prošlé konzervy.

Společně s popelnicemi na gastroodpad město v ulicích rozmístilo i popelnice na bioodpad, kam patří zbytky jídel rostlinného původu jako slupky a zbytky ovoce a zeleniny, odpad z přípravy kávy a čaje, zbytky pečiva a obilovin, vaječné skořápky, ale například také podestýlka býložravých domácích zvířat nebo květiny.

„Odpad bude dále putovat do bioplynové stanice. Zde máme k dispozici drtič, který je schopen veškerý sebraný materiál podrtit a následně oddělit biomateriál od obalů,“ vysvětluje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek

Po půl roce fungování pilotního projektu radnice vyhodnotí, zda má cenu ve třídění gastroodpadu pokračovat. „Až poté, jaké budou výsledky a jaké budou reakce občanů, budeme rozhodovat o tom, zda tuto formu třídění budeme ve městě zavádět či nikoliv. Každopádně jde o další aktivitu, kterou chceme přispět ke zvýšení míry recyklace a především ke snížení produkce množství směsného komunálního odpadu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Město ročně vytřídí zhruba 17 tisíc tun odpadu. Zhruba 20 až 25 procent z toho je biologicky rozložitelný odpad.   

Třídí se také oleje

Po celém městě je zároveň možné třídit jedlé oleje a tuky, nemusíte k tomu mít ani speciální popelnici. Hradecké služby je sváží také od rodinných domů. Stačí oleje nalít do uzavřené plastové lahve a odložit ji na popelnici při běžném svozu odpadu. Další možností je plastovou lahev naplněnou jedlými oleji vhodit do speciální oranžové popelnice (po městě jich je celkem 53) nebo ji odevzdat ve sběrném dvoře.  

Hradecké služby využívají také třídící linky na papír, plasty a sklo. Ještě předtím, než je ale recyklovatelný odpad odeslaný dál do výroby, musí projít poměrně náročným procesem třídění a kontroly kvality, během které je vyřazený nevhodný odpad. „Finální třídění probíhá nejčastěji ručně na třídicím pásu. Jedná se o klimatizovaný uzavřený prostor, kde jsou pracovníkům zajištěny vhodné podmínky pro jejich práci nezávisle na ročním období,“ uvádí společnost Marius Pedersen. Vytříděný odpad se pak dál zpracovává, lisuje se do balíků na hydraulických lisech.

Vedení města se dlouhodobě snaží o snížení množství zbytkového odpadu, což je v souladu se směrnicemi EU a novou českou odpadovou legislativou, která ekonomicky motivuje města a obce k průběžnému snižování produkce zbytkového odpadu a současně jim ukládá zvyšovat míru separace komunálních odpadů – v kalendářním roce 2025 a následujících letech alespoň 60 procent, v kalendářním roce 2030 a následujících letech alespoň 65 procent a v kalendářním roce 2035 a následujících letech alespoň 70 procent z celkového množství komunálních odpadů.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky gastroodpad, popelnice, recyklace, třídění, odpad, Hradec Králové, jídlo, Antonín Petrof, Evropská unie, Marius Pedersen, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci se na zkoušku začíná třídit gastroodpad. Patří sem zbytky jídel nebo prošlé potraviny  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.