Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Hradecký kraj má dvě podezření na omikron. Podle hygieniků není šíření komunitní

V Královéhradeckém kraji hygienici evidují dva případy podezření na koronavirovou variantu omikron. Ke komunitnímu šíření této varianty podle nich aktuálně nedochází. Podle dnes zveřejněného stanoviska Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) se v Česku i přes malý počet prokázaných případů omikron šíří komunitně. Skutečných případů jsou podle skupiny v ČR stovky.

"Čekáme na výsledky sekvenace vzorků," řekla dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Epidemie covidu-19 v Královéhradeckém kraji nadále slábne. Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 789, v úterý 808, před týdnem ve středu 943 a před tím jeden tisíc a 722. Celostátní průměr byl dnes 791, vyplynulo z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví. V kraji se v posledních dnech také snižuje obsazenost covidových lůžek v nemocnicích.

V mezitýdenním srovnání sedmidenní incidence ve čtyřech z pěti okresů v kraji klesla. Podle ministerstva se nákaza v kraji nejvíce šíří v okresech Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. Na Hradecku za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 928 nákaz oproti 1 179 před týdnem. Na Rychnovsku podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 899 nakažených, před týdnem zhruba 1021, vyplynulo z údajů ministerstva zdravotnictví.

Omikron je podle odborníků nakažlivější než předchozí varianty a je potřeba nastavit takové krizové řízení a rozhodování, které má odpovídající rychlost a flexibilitu. Skupina MeSES považuje za nutné prodloužení nouzového stavu, který vláda v demisi vyhlásila na 30 dní na konci listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, správa, omikron, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Česko, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj má dvě podezření na omikron. Podle hygieniků není šíření komunitní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.