Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Skincentra na východě Čech zahájila provoz. Návštěvnost sjezdovek byla dobrá, tvrdí vlekaři

Víkendové lyžování si na východě Čech užilo hodně lyžařů. Některé areály zahajovaly provoz v týdnu nebo teď o víkendu. Zatím nemají otevřeny všechny své vleky a sjezdovky, uvedli zástupci skicenter. Návštěvnost hodnotí jako dobrou.

"Počasí nám přálo, lyžařské podmínky jsou fantastické, máme v provozu 14,5 kilometru sjezdovek, čtyři sedačkové lanovky, jeden vlek," řekl René Hroneš ze skicentra Špindlerův Mlýn.

Provozovatelé skiareálů mohou prodat skipas jen lidem, kteří jsou očkovaní nebo jsou ve lhůtě po prodělání covidu-19. Až na výjimky jsou na to lidé připraveni a prokazují se potřebnými doklady, uvedl Hroneš. "Zaznamenali jsme jen jednotky incidentů, lidé s opatřeními počítají," dodal Hroneš.

Skicentrum Špindlerův mlýn bude pokračovat v zasněžování, pokud se moc neoteplí. "Předpověď spíš vypadá, že to v tuto chvíli nepůjde," řekl Hroneš.

PŘEHLED: Zimní počasí bude přát. Kam vyrazit na lyže a běžky?

Víkend nabídne ideální podmínky pro lyžování. V Krkonoších i Orlických horách by měla zůstat teplota pod bodem mrazu i přes den. V nižších polohách budeme měřit nejčastěji kolem nuly. I kvůli počasí dnes zahajují sezónu další lyžařské areály.

Po roční pauze byl mezi lyžaři zájem o hlinecké skicentrum na Chrudimsku podle provozovatelů poměrně slušný. Otevíralo v sobotu ráno. Na svazích je 40 centimetrů přírodního a technického sněhu.

"Máme vysněžený modrý svah a v provozu je vlek. V týdnu má být kolem nuly, nemá pršet, myslíme si, že sníh udržíme. Plný provoz chceme otevřít příští týden v sobotu," řekl Robet Vokáč ze skiklubu.

Ve skicentru Říčky v Orlických horách, které zahájilo sezonu tento týden, byly kapacity lanovek vytíženy o víkendu z 80 procent. V sobotu bylo zataženo. "Bylo vidět, že se lidé na lyžování těší, návštěvnost byla slušná. Byli jsme příjemně překvapení," řekl vedoucí střediska Petr Kánský.

V pátek nasněžilo na hřebenech Krkonoš deset centimetrů sněhu. Větší vrstva sněhu je na závětrných svazích a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout malé laviny, které se zastaví ještě na svahu. Lavina se může uvolnit zejména při velkém i malém dodatečném zatížení, a to především na strmých svazích. V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Rosenauer

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, Pardubický, sjezdovka, Česko, svah, Špindlerův Mlýn, Krkonoše, okres Chrudim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skincentra na východě Čech zahájila provoz. Návštěvnost sjezdovek byla dobrá, tvrdí vlekaři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.