Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třetí adventní víkend je před námi. Jaké akce nabídne?

Ještě než se rozsvítí třetí adventní svíčka na adventním věnci můžete vyrazit za kulturou. Víkendový program je sice i tentokrát kvůli vládním opatřením okleštěný, ale několik zajímavých akcí přece jen nabídne. Třeba netradiční ranní pohled z Bílé věže v Hradci Králové nebo oblíbenou Ježíškovu poštu v Hořicích. Lyžařskou sezonu taky odstartují další střediska a vyrazit můžete i na venkovní bruslení.

Zažít hradeckou dominantu Bílou věž jinýma očima. To nabízí akce Svítání na Bílé věži 2021. Výjimečnou příležitost prožít svítání z ochozu Bílé věže a vychutnat si neopakovatelnou atmosféru probouzejícího se města vám nabídne sobota 11. prosince od 7:46 do 8:46.  Sraz účastníků je vždy nejméně 15 minut před časem svítání – východu slunce před Bílou věží a počet lidí je omezen na třicet. S dětmi pak můžete na hradeckou dominantu zajít odpoledne. Na vrchol Bílé věže vás v sobotu doprovodí anděl, který si pro děti připraví i vánočně laděné miniaktivity. Prohlídka se koná od 14 a 16 hodin a vstupenky je nutné předem rezervovat.

Muzejní adventní trhy v Hradci Králové jsou sice zrušené, ale muzeum připravilo symbolickou náhradu. Koná se virtuální řemeslné tržiště. Můžete se podívat na online medailony téměř dvou desítek mistrů svého řemesla. Jejich výrobky lze zakoupit i v muzejním obchodě při vaší návštěvě.

Dům dětí a mládeže Hořice organizuje na neděli 12. prosince akci s názvem Ježíškova pošta. Program probíhá na náměstí Jiřího z Poděbrad od 10 do 18 hodin. Na náměstí bude připravený stromeček k ozdobení. Ozdoby si zájemci mohou vyrobit buď doma nebo v samoobslužné dílně přímo na místě. V blízkosti betlému bude umístěna schránka na dopisy pro Ježíška. Na dopis je potřeba uvést čitelnou zpáteční adresu. A v dalších dnech se můžete těšit na odpověď.

Pelclovo divadlo v Rychnově nad Kněžnou zve rodiny s dětmi na vánoční pohádku pro malé diváky v podání loutkoherecké skupiny LOUDADLO spolupracující s ČT na pořadu Studio Kamarád. Představení začíná v sobotu v 15 hodin a vstupné je sto korun.

Ve Špindlerově Mlýně v městské části Bedřichov je otevřené venkovní kluziště na hřišti u objektu Artex. Provozní doba pro veřejnost je 14 do 21 hodin, kluziště je osvětlené. Vstup je zdarma a najdete zde i malé občerstvení, branky k hokeji a pro nejmenší pomocné hrazdičky.

O víkendu můžete vyrazit taky na lyže. Slavnostní zahájení zimní sezóny s pestrým doprovodným programem se chystá ve Špindlerově mlýně. Špindl SkiOpening se díky velice příznivému počasí koná na několika sjezdovkách zároveň. Čeká na vás 14,5 km připravených sjezdovek, převážně modré a červené obtížnosti, na kterých leží kolem 50 cm zmrzlého sněhu. Dnes i během víkendu jsou špindlerovské lanovky v provozu od 8:30 do 16 hodin.

Na tři adventní neděle připravil zámek v Litomyšli mimořádné prohlídky zámecké kaple a reprezentačních sálů ve vánočním nádechu. Pokud vás zajímá, jak se slavily Vánoce ve šlechtických kruzích, případně jestli aristokraté mysleli také na své sloužící, pak jsou pro vás tím pravým prohlídky vánočně vyzdobenými interiéry zámku Litomyšl. V zámecké kapli nebude chybět ani vyřezávaný lidový betlém.

Třebechovické muzeum betlémů zve i tento víkend na výstavu s názvem Vánoční čas radosti. Krásná vánoční výstava představuje tradice a pranostiky spojené s adventním časem. Kromě tradic se přestaví i různé betlémy ze sbírkového fondu muzea nebo přímo od autorů. Tradiční Betlémské trhy, které se měly konat v sobotu jsou bohužel kvůli aktuálním pandemickým opatřením zrušené.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, víkend, Královéhradecký kraj, lyže, brusle, Ježíškova pošta, divadlo, Bílá věž, zábava, véíkend, Bílá věž (Hradec Králové), Hradec Králové, Hořice, advent, Zámek Litomyšl, Česká televize, Třebechovické muzeum betlémů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí adventní víkend je před námi. Jaké akce nabídne?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.