Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckých Kuklenách město rekonstruuje bytový dům. Vznikne tady 11 nových bytů

Na Pražské třídě v městské části Kukleny v Hradci Králové město rekonstruuje bytový dům, kde vzniká jedenáct nových bytů. Původní záměr radnice byl využívat objekt na sociální bydlení, na jehož výstavbu by se mohla čerpat dotace z evropských fondů. Od toho ale radnice ustoupila a byty nakonec zařadí do svého bytového fondu. V budoucnu by se tak z nich mohly stát byty startovací, pro rodiny s dětmi, nebo komerční.

Město zahájilo přípravu rekonstrukce objektu už před několika lety a samotné stavební práce byly zahájeny na podzim roku 2020. Investici za necelých 29 milionů korun včetně DPH měla pomoct pokrýt dotace ve výši 21,4 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Byty měly sloužit jako sociální bydlení.

Projekt přestavby původně počítal s tím, že tyto nové byty budou využívat rodiny s dětmi či jednotlivci, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Dále ti, kteří mají snahu se postupně postavit na vlastní nohy bez sociální pomoci města, jsou schopni dodržovat podmínky nájemního bydlení a mají perspektivu začlenění do společnosti,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek(ODS). 

Problém je ale v nastavení podmínek, které musí být splněny, aby město dotaci dostalo. Jednou z nich je například maximální výše příjmů nájemníků. „Reálné příjmy našich uvažovaných klientů se v porovnání s dobou, kdy se podávala žádost, zvýšily. Je to mimo jiné například i z důvodu nárůstu minimální mzdy, respektive mezd obecně. Tím došlo k tomu, že se bohužel lidé, se kterými jsme do těchto nových bytů počítali, do těchto parametrů nevejdou. A to by bylo kontrolované 20 let," vysvětlila ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová. V praxi by to mohlo vypadat tak, že nájemce by musel byt opustit v případě, že by došlo ke zvýšení jeho příjmů.

V případě porušení dotačních podmínek by městu hrozilo odejmutí dotace a další penále. „Proto městská rada rozhodla, že rekonstrukci uhradíme kompletně z městského rozpočtu, tedy bez dotace. V podstatě jiná ekonomicky rozumná cesta nebyla. Město tak tyto byty může zařadit do svého bytového fondu a je zcela na nás, zda do kategorie startovacích, pro rodiny s dětmi, nebo komerčních,“ dodává Štayrová. 

Rekonstrukce bytového domu už finišuje. Došlo tady k výměně topení a oken, opravena byla také střecha. Vystavělo se zázemí se sušárnou, místností pro kola a kočárky a skladem nářadí. V objektu je celkem jedenáct bytů včetně jednoho bezbariérového. „Původní termín dokončení stavby byl ke konci roku, ale vzhledem k omezení v souvislosti s covidovou situací v průběhu stavby nakonec předpokládáme dokončení na jaře příštího roku,“ upřesnil náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Kukleny, Pražská třída, projekt, bytový dům, bydlení, rekonstrukce, Alexandr Hrabálek, stavba, dotace, Monika Štayrová, Jiří Bláha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckých Kuklenách město rekonstruuje bytový dům. Vznikne tady 11 nových bytů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.