Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové zdraží jízdné v MHD. Některé jízdenky až o desítky procent

Jízdné v městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové od 1. ledna zdraží. V některých tarifech půjde o nárůst ceny až o desítky procent. Jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou zdraží o 14 procent na 16 korun ze čtrnácti korun. Jízdenka koupená u řidiče zdraží o třetinu na 40 korun. Nahoru půjdou i ceny časových jízdenek a omezeny budou bezplatné přepravy. Nové tarify v úterý schválila městská rada.

Zdražením podnik podle ředitele Zdeňka Abrahama reaguje na růst nákladů vyvolaný především současným zdražením elektřiny, pohonných hmot, močoviny do naftových motorů autobusů. "Požadavek na město na pokrytí prokazatelné ztráty dosahuje desítek milionů korun," řekl. Kromě města by se podle Abrahama měli na udržení rozsahu MHD podílet placením dražšího jízdného i cestující. Uvedl, že naposledy se ve větší míře s cenami jízdného směrem nahoru hýbalo v září 2016. Tehdy se některé ceny i snižovaly.

Zdražením jízdného by měl dopravní podnik získat za rok navíc asi 7,5 milionu korun. A to při stávajícím počtu cestujících, který je kvůli covidové epidemii proti minulým letům nižší asi o 25 až 30 procent. Ve finančním vyjádření úbytek cestujících pro podnik znamená pokles výnosů z jízdného o asi 40 milionů korun na úroveň kolem 80 milionů korun.

Město podniku hodlá v roce 2022 zvýšit dotaci na provoz na 293,9 milionu korun z letos původně plánovaných 275,5 milionu korun. Dopravní podnik počítá s tím, že dotaci město v průběhu roku ještě zvýší v momentě, až budou jasné nárůsty ceny energií a dalších podnikem nakupovaných služeb.

Náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO) nevyloučila, že navýšení dotace by město mohlo udělat na jaře a použít na něj část případného přebytku z letošního hospodaření města. Ani letos podniku původně určená dotace 275,5 milionu korun nestačila a město ji letos v listopadu dodatečně zvedlo na 281,7 milionu korun.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMHK

Štítky ČR, MHD, správa, ceny, peníze, Hradec Králové, jízdné, městská hromadná doprava, dotace, Monika Štayrová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Spousta

Zajímá mně, proč ten váš autor pisálek NENAPÍŠE CELOU PRAVDU ?? V titulku máte, že některé jízdenky zdraží AŽ o desitky procent. To je jistě pravda,ALE, že se to důchodcům nad 70 let ZDRAŽÍ AŽ O + 500 PROCENT a to ze 100 kč na 600 mate jen taktně schované v článku a do titulku se to asi bojíte dát ???

Středa, 8. prosince 2021, 17:48Odpovědět

Hradec Králové zdraží jízdné v MHD. Některé jízdenky až o desítky procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.