Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do krajských nemocnic se vrací vojáci. Pomáhají stejně jako studenti, hasiči nebo dobrovolníci

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové začali opět vypomáhat vojáci. Zatím je jich na několika pracovištích celkem osm. V nemocnicích v kraji jich pak vypomáhá dohromady 23. Jejich služby využívají například na jednotkách intenzivní péče a všude tam, kde chybí personál. To je jeden z problémů, které teď hradecká nemocnice řeší. Z pěti tisíc zaměstnanců chybí několik stovek těch, kteří jsou buď sami nemocní nebo se starají o členy rodiny. Do toho nemocnice dál čelí náporu pacientů s covidem-19.

"Vojáci budou zařazeni například na jednotkách intenzivní péče Kliniky infekčních nemocí FN HK či Plicní kliniky FN HK. Nastoupí během dopoledne," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Rychlost šíření epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji v posledních dnech sice zvolňuje, ale ve Fakultní nemocnici v Hradci králové se to na počtech pacientů prozatím neprojevilo. K dnešnímu ránu (6.12.) je tady hospitalizováno 118 pacientů s covidem-19, z toho je přibližně třetina umístěna na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem v pondělí se tu s covidem léčilo 108 pacientů.

Hradec Králové je podle dat ministerstva zdravotnictví v současné chvíli nákazou nejvíc zasažený okres v kraji. Za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 1205 nákaz. Nemocnice v minulých dnech proto vyzvala k zapojení dobrovolníků. Zájem má nejen o zdravotníky, ale i o pomoc v administrativních pozicích."Případní zájemci mohou kontaktovat personální oddělení nemocnice“, uvedl Sochor.

Výzvu s žádostí o pomoc směrem k lékařské obci, která pracuje mimo nemocnice, vyslala i hejtman Martin Červíček (ODS). "Chci Vás, lékaře, sestřičky a jiné zdravotnické pracovníky poprosit, abyste především ve své mimopracovní době byli solidární se svými kolegy v nemocnicích a přišli pomáhat do nemocnic v našem kraji, ať už do očkovacích či testovacích míst, anebo na jiné pozice dle požadavků nemocnic. Prosím, přijďte pomoci, abychom všichni společně tuto nelehkou situaci zvládli,“ napsal hejtman v otevřeném dopise.

Nemocnice uvítají dobrovolníky. Hejtman zase žádá o pomoc zdravotníky, kteří působí mimo nemocniční zdravotnictví

Nemocnice v Královéhradeckém kraji by přivítaly výpomoc dobrovolníků. Přibývá v nich pacientů s covidem-19 a zároveň chybí stovky zaměstnanců, kteří jsou nemocní nebo musí pečovat o členy rodiny v karanténě. Hejtman Královéhradeckého kraje zase...

V nemocnicích v kraji platí plošně zákaz návštěv, některé omezují neakutní péči a rozšiřují covidová oddělení. Armáda pomáhá také v dalších nemocnicích Královéhradeckého kraje. Čtyři vojáci působí v nemocnicích Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Jičín a tři v trutnovské nemocnici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, nemocnice, vojáci, Armáda ČR, zdravotnictví, pandemie, COVID-19, pomoc, dobrovolníci, lékař, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient, Jakub Sochor, pandemie covidu-19, Martin Červíček, ODS, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do krajských nemocnic se vrací vojáci. Pomáhají stejně jako studenti, hasiči nebo dobrovolníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.