Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ozbrojený muž vyhrožoval plynovou pistolí i nožem. Zásah policie natočila služební kamera

Partnerská hádka na Náchodsku vyústila v zásah policistů. Dispečink poslal hlídku do rodinného domu, kde měl agresor vytáhnout plynovou zbraň na jiného muže. Ten se ženy údajně zastával. Vše skončilo honičkou a zatčením.

Muž policisty zřejmě nečekal. Ještě v domě ho policie vyzvala, aby odložil nůž a vyšel ven. Místo toho začal vyhrožovat, že si ublíží. „Jelikož policisté nevěděli, zda se nakonec nerozhodne použít nůž proti nim, použili donucovacích prostředků, a to hrozbu namířenou střelnou zbraní,“ potvrdila mluvčí policie Lucie Konečná.  

I přesto se agresor nehodlal vzdát a dal se na útěk. Vyběhl z domu na nedaleké pole, kam ho pronásledovala i hlídka policistů. Zákrok zachytila služební kamera jednoho z policistů. „Položte ten nůž. V klidu si o tom promluvíme,“ přemlouvá muže jeden z nich. Nakonec se ho podařilo dopadnout, zpacifikovat a zatknout.  

„Policisté z Jaroměře muži sdělili podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování, za což muži hrozí v případě prokázání viny až tříletý trest,“ dodává Konečná.  

Plynová pistole je k prodeji volně. Je k nerozeznání od pravé  

V tomto případě se muž oháněl plynovou pistolí. Jde o zbraň kategorie D. Právě zbraně v této kategorii si mohou pořídit i lidé bez zbrojního průkazu. Stačí aby byla osoba plnoletá. Jejich kontrolu upravuje až novela zákona o zbraních, která je v platnosti od letošního února. Ta novým majitelům plynových pistolí nařizuje zbraň hlásit na policii.  

Zákon na tyto zbraně nahlíží stejně, jako by se jednalo o klasickou pistoli. Její majitel ji nesmí nosit viditelně, manipulovat s ní na veřejnosti a pod vlivem alkoholu. „I když si pořídíte zbraň skupiny D na svou ochranu, je potřeba naučit se s ní odborně manipulovat, aby se nestala příčinou neštěstí,“ upozorňuje mluvčí.   

Do plynovky nejde nabít ostré střelivo. Ke zbrani se prodávají speciální nábojnice (kartuše) se stlačeným plynem. Při stisknutí spouště na nábojnici uhodí úderník, který vyvolá chemickou reakci. Plynová kartuše se uvolní a hlavní projde velké množství plynu. Při opuštění hlavně má takovou sílu, že dokáže vážně zranit nebo dokonce zabít.   

Pro lajka je na první pohled nemožné rozeznat zbraň kategorie D (plynovku) a kategorie B (ostrá). Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.   

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.   

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, plynová, pistole, rozdíl, nůž, video, zásah, zákrok, agresor, Náchodsko, hádka, honička, výhružky, D, B, zákon, plynovka, zbraň, okres Náchod, obrázek, Lucie Konečná, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozbrojený muž vyhrožoval plynovou pistolí i nožem. Zásah policie natočila služební kamera  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.