Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budou bílé Vánoce? Přesná předpověď není, co říká statistika?

Co meteorologové během prosince hodně řeší? Nejvíc lidí se jich ptá, zda budou Vánoce na sněhu, nebo na blátě. Vzhledem k tomu, že počasí se dá předpovědět na pár dní dopředu, jistotu nikdo nemá. Meteorologové ale zveřejnili statistiku, s jakou pravděpodobností sníh na Štědrý den bude.

„Jedním z nejčastějších dotazů, které během prosince meteorologové dostávají je - Budou Vánoce na sněhu, nebo na blátě?“ píší meteorologové z ČHMÚ na sociálních sítích.

Sami přiznávají, že počasí na 24. prosince předpovědět ještě nedokážou, znají ale statistiku, jak bylo na Vánoce v posledních dvaceti letech. A z toho už se dá spočítat zajímavá pravděpodobnost, zda sníh bude, či ne.

Jaká je pravděpodobnost bílých Vánoc? Největší šanci mají oblasti s modrou a fialovou barvou. Zdroj: ČHMÚ

Podle meteorologů pravděpodobnost ovlivňuje především jeden faktor. „Rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou,“ vysvětlují.

Krajská města? V Hradci Králové se sněhem nepočítejme

Když si vezmeme krajská města, je jasné, že právě Liberec má největší pravděpodobnost Vánoc na sněhu, přes to je to jen mezi 50 až 60 procenty. Ostatní krajská města jsou na tom ještě hůř. V Plzni, Hradci nebo Praze je to jen patnáct procent. 

Pravděpodobnost bílých Vánoc ve vybraných krajských městech

  1. Liberec - 50 až 60 %
  2. Karlovy Vary - kolem 35 %
  3. Jihlava - kolem 35 % 
  4. Zlín - 30 až 40 %
  5. Ostrava - 25 až 30 % 
  6. Ústí nad Labem - 20 až 30 %
  7. Olomouc - 20 až 25 %
  8. Brno - 15 až 25 %
  9. České Budějovice - 15 až 20 %
  10. Praha - 15 až 20 %
  11. Pardubice - kolem 15 %
  12. Hradec Králové - kolem 15 %
  13. Plzeň - kolem 15 %

Pokud chcete začít na Štědrý den sníh, musíte vyjet do vyšších poloh, ale ani kolem šesti set metrů ještě sníh být nemusí. Největší šanci máte nad 1000 metrů, kde už je pravděpodobnost kolem 80 až 90 procent. 

Jak ale bude doopravdy, na to si musíme ještě pár dní počkat. Aktuální předpověď sice vypadá nadějně, to se ale ještě může rychle změnit.

Podle dlouhodobé předpovědi meteorologové předpovídají, že se teploty budou držet lehce nad nulou. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot budou v tomto a příštím týdnu kolem plus dvou stupňů a v týdnu od 13. do 19. prosince průměr stoupne zřejmě na plus tři stupně. Až v týdnu, kdy jsou vánoční svátky - mezi 20. a 26. prosincem, průměr denních teplot klesne na zhruba jeden stupeň nad nulou. Průměry nočních teplot se budou pohybovat v nejbližších čtyřech týdnech mezi minus jedním až minus pěti stupni.

Ohodnoť článek

Foto Robert Průcha

Štítky počasí, historie, sníh, Hradec Králové, Vánoce, Štědrý den, Královéhradecký, kraj, foto, infografika, krajské město, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Plzeň, Liberec, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budou bílé Vánoce? Přesná předpověď není, co říká statistika?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.