Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvůr Králové si oblíbilo architektonické soutěže. Další ukáže podobu nového autobusáku  

Nedávno Dvůr Králové nad Labem úspěšně dokončil první architektonickou soutěž v historii města. Šlo o návrh na využití Mayerovy továrny. Jelikož se způsob osvědčil, chce radnice stejnou soutěž vypsat i na budoucí podobu autobusového nádraží v centru města.  

Do vlastnictví města přešel areál autobusového nádraží v roce 2019. V letošním roce vedení města nakoupilo zbývající nemovitosti, které jsou jeho součástí. Výstavbu nového autobusového nádraží město zaplatí z vlastní kapsy za podpory dotací z Evropské unie. Počítá se s náklady kolem 70 milionů korun.  

Podle starosty města Jana Jarolíma (ANO) je vybudování nového autobusového nádraží na místě původního prioritou. „Revitalizace autobusového nádraží je zcela jistě další projekt, který významně ovlivní podobu širšího centra města. Věřím, že na základě architektonické soutěže se nám sejde řada kvalitních návrhů a projektů, stejně jako se tomu stalo v případě skončené architektonické soutěže na revitalizaci Mayerovy továrny,“ řekl starosta.  

Úkolem architektů bude areál nového autobusového nádraží začlenit do centra města a prostranství 17. listopadu. Dalším důležitým aspektem bude také vyřešení parkovacích stání a odstavné plochy. Krom toho bude třeba navrhnout i jednotlivá stanoviště a odbavovací halu. Součástí projektu by měl být i prostor pro bezpečné odkládání jízdních kol.  

„Původně jsme požadovali až 50 parkovacích míst, nicméně vzhledem k předpokládaným investičním nákladům byla tato kapacita snížena. Navíc došlo také k výraznému nárůstu cen stavebních prací a materiálů, takže tato částka musí být reflektována v rozsahu a velikosti zadání," vysvětluje starosta. 

Výsledné návrhy bude posuzovat městem složená odborná porota. Do ní byli jmenováni architekti Jakub Chuchlík, Martin Frei a Ivan Lejčar. Závislými členy poroty jsou místostarosta Jan Helbich a radní Ota Černý, náhradníkem starosta Jan Jarolím.  

„Porota bude během hodnocení posuzovat návrhy podle předem stanovených kritérií. K nim bude patřit například celková kvalita urbanistického, architektonického, dopravního a krajinářského řešení, ekonomická přiměřenost z pohledu investičních a provozních nákladů nebo možnost budoucího rozvoje řešeného a zájmového území,“ dodává místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Ohodnoť článek

Foto město Dvůr Králové nad Labem

Štítky autobusové, nádraží, soutěž, architektonická, Dvůr Králové, autobus, rekonstrukce, doprava, veřejná, obnova, Dvůr Králové nad Labem, architektonická soutěž, autobusové nádraží, centrum města, Jan Jarolím, Evropská unie, Otakar Černý, Martin Frei

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové si oblíbilo architektonické soutěže. Další ukáže podobu nového autobusáku    |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.