Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci, kteří v kraji pečují o památky, dostanou ocenění. Kraj vyhlásil druhý ročník soutěže

V Královéhradeckém kraji se nachází obrovské množství kulturních památek, které by bez úsilí mnoha dobrovolníků chátraly. Obětavá práce jednotlivců i spolků si zaslouží ocenění, a tak radní vyhlásili druhý ročník soutěže, ve které budou odměňovat vybrané subjekty. Rozdají ceny za příkladnou realizaci obnovy architektonického dědictví v Královéhradeckém kraji, významný počin a dlouhodobý přínos památkové péči. Nominace je možné podívat od ledna do února příštího roku.

Cenou za příkladnou obnovu architektonického dědictví chceme ocenit a zejména podpořit majitele historických staveb. Letos je to druhý ročník, pro který jsme upravili pravidla tak, abychom zpřehlednili označení a obsah jednotlivých kategorií a podkategorií či způsob podávání nominací,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Cena se uděluje ve dvou hlavních kategoriích. 

1. cena za provedenou obnovu nebo ucelenou etapu obnovy prohlášené nemovité kulturní památky, případně stavby nacházející se na území památkové rezervace nebo památkové zóny v Královéhradeckém kraji v předcházejícím kalendářním roce v podkategoriích:

- stavební obnova;

- restaurování.

2. cena za významný počin a dlouhodobý přínos památkové péči na území Královéhradeckého kraje v podkategoriích:

- obnova nebo ucelená etapa obnovy konkrétního objektu nebo souboru objektů neprohlášených za kulturní památku mimo území památkové rezervace nebo památkové zóny;

- dlouhodobá cílená činnost popularizační, přednášková, publikační apod. v oblasti památkové péče.

V prvním ročníku soutěže získal cenu Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují, majitelka téměř dvousetleté chalupy ve Velké Úpě v Krkonoších a dlouholetý zachránce hradu Vízmburk. 

"Cena za příkladnou realizaci obnovy architektonického dědictví vznikla proto, abychom ocenili obětavou práci jednotlivců i spolků a také abychom je zviditelnili, protože jejich práce bývá často opomíjená. Každý oceněný získal finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun,“ dodala Berdychová.

Nominace na udělení ceny může podat kterákoliv fyzická nebo právnická osoba, a to od 1. ledna do 28. února roku 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, dobrovolníci, památky, ocenění, kultura, dědictví, hrad, architektura, nominace, soutěž, památková péče, Martina Berdychová, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci, kteří v kraji pečují o památky, dostanou ocenění. Kraj vyhlásil druhý ročník soutěže  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.