Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řada víkendových akcí se kvůli vládnímu nařízení ruší. Několik tipů na první advent přesto máme

První adventní víkend měl být ve znamení adventních trhů a rozsvěcení vánočních stromů na náměstích. Kvůli aktuálnímu nařízení vlády bude ale víkendový program podstatně chudší, než bylo v plánu. Trhy se ruší. Přesto je kam vyrazit. Hradec Králové zve na hokej nebo na akci Otužilecké Labe, hrad Svojanov na vánoční prohlídku a opočenská fara na výstavu betlémů.

V důsledku vládních nařízení se ruší vánoční a adventní trhy. Týká se to například i muzejních trhů v Hradci Králové, které měly začít již dnes. Konat se nebude ani slavností hromadné rozsvěcení vánočních stromů na náměstích. To bylo na neděli původně v plánu například v Trutnově, Hradci Králové, Dobrušce nebo v Náchodě. Víkenová nabídka ale přece jen několik zajímavých tipů přinese. 

V pátek zve Hradce Králové na atraktivní hokejové utkání 26. kola hokejové Tipsport extraligy. Od 18 hodin na hradeckém zimním stadionu – ČPP Arena vyzve Mountfield pražskou Spartu. Kapacita návštěvnosti je nově stanovena na tisíc lidí v aréně. A u ledu ještě zůstáváme.

V sobotu vám v Hradci králové naskočí husí kůže.  Ve 12:40 se ponoří do Labe na Eliščině nábřeží v Hradci Králové otužilci. Bude se tu konat 49. ročník soutěže Otužilecké Labe 2021 a 20. ročník Memoriálu Františka Kašparovského.

Muzeum východních Čech v Hradci pořádá výstavu vánočních ozdob ze sbírky Věry Dvořáčkové a také různorodou tvorbu současných výrobců z oblasti severovýchodních Čech. Zároveň také nabízí ohlédnutí za tradicí výroby vánočních ozdob z různorodých materiálů. Návštěvníci uvidí ozdoby z papíru, vaty, leonského drátu, skleněného vlákna, vosku i tradičního skla.

V sobotu se slavnostně rozzáří Hrad Svojanov u Poličky. Nebude chybět sváteční výzdoba a vyprávění o zvycích. Adventní víkendy od 27.11. do 19.12.2021 jsou pro návštěvníky nachystané speciální prohlídky vyzdobeného hradu s vyprávěním o zvycích, které se váží k Vánocům. Průvodci zájemce povedou gotickým sálem, hradní kuchyní a celým domem zbrojnošů. Nebude chybět čerstvě napečené sváteční pečivo, perníčky, a tradiční vánoční výzdoba, stromeček a dárky pod ním.

Na opočenské faře se od soboty koná výstava betlémů. Otevřeno je o adventních víkendech od 13do 16 hodin.  Součástí programu jsou komentovaná prohlídky, zpívání koled u adventního věnce a rozsvícení svíce vždy v sobotu ve čtyři hodiny.

V Jaroměři na zimním stadionu se v neděli od 14.15 koná veřejné bruslení. Vzhledem k aktuálnímu omezení je možné akci pořádat jen pro sto osob. Je proto vhodné přijít s dostatečným předstihem.

Městské muzeum Loreta ve spolupráci s Římskokatolickou farností v Chlumci nad Cidlinou připravilo v kostele Nejsvětější Trojice vánoční výstavu s názvem: „Stojí, stojí domeček, v tom domečku stromeček“. Výstava bude zaměřena na fenomén vánočního stromku. Návštěvníci se dozví, kdy tradice stavění a strojení vánočních stromků vznikla i jak se stromky v průběhu času strojily. Letos jsme si proto zapůjčili vánoční ozdoby z muzea ve Dvoře Králové, které se na touto tematiku specializuje. Děti se mohou také těšit na barevný betlém a ukázku hraček, které se často pod stromečkem objevovaly. Výstava bude pro veřejnost přístupná od neděle 28. 11. 2021 od 17 do 19 hodin.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, advent, akce, kultura, trhy, muzeum, výstava, děti, zábava, Vánoce, ozdoby, bruslení, hokej, hrad, nařízení vlády, Hradec Králové, vánoční stromek, Labe, Svojanov (hrad), vánoční ozdoby, Extraliga ledního hokeje, Mountfield, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada víkendových akcí se kvůli vládnímu nařízení ruší. Několik tipů na první advent přesto máme  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.