Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Každá třetí žena zažila násilí. Oranžová kampaň OSN má na tuto problematiku upozornit

25. listopad je Mezinárodním dnem proti násilí na ženách. Dneškem startuje šestnáctidenní kampaň, která má na tuto problematiku upozornit a která vrcholí na Den lidských práv 10. prosince. Symbolem akce je oranžová barva, a právě tou bude dnes nasvícena řada budov po celém světě, i u nás v republice.

Oranžová kampaň OSN chce tuto pandemii zastavit. „Násilí na ženách a dívkách je nemocí celého světa. Je morální potupou, hanbou všech společností a vážnou překážkou inkluzivního, spravedlivého a udržitelného rozvoje. Násilí na ženách a dívkách je ve své podstatě projevem hlubokého nedostatku úcty a selhání mužů uznat přirozenou rovnost a důstojnost žen,“ řekl u příležitosti dnešního dne generální tajemník OSN António Guterres.

Podle celosvětových statistik se každá třetí žena nebo dívka za svůj život setkala s fyzickým nebo sexuálním násilím ze strany svého partnera nebo jiného muže. Tato čísla ale nezahrnují ženy, které se setkaly se sexuálním obtěžováním. Těch je podle odborných studií v některých státech až na 70 procent.

Pachateli jsou většinou manželé, bratři nebo intimní partneři. Nejnebezpečnějším místem pro ženy bývá jejich vlastní domov,“ připomněla rakouská poslankyně za sociální demokraty Evelyn Regner, předsedkyně výboru pro práva žen.

Pandemie koronaviru problematiku násilí na ženách ještě prohloubila. Opatření, která omezila mobilitu a sociální kontakt, vedla k výraznému zhoršení zejména domácího násilí. V některých státech se počet žen hledajících pomoc a útěchu na linkách důvěry zvýšil i pětinásobně. 

U příležitosti Mezinárodního dne za odstranění násilí na ženách se budovy po celém světě nasvítí oranžovou barvou. V Česku akci symbolicky podpoří například v jihočeském Táboře, kde bude nasvícena budova spolkového domu Střelnice. Zapojí se i radnice města Zlín nebo Ostrava. V Praze to budou Karolinum, Černínský palác a 10. prosince, kdy kampaň vrcholí, se oranžově nad hlavním městem rozzáří Petřínská rozhledna.

Města v Královéhradeckém kraji se zapojit nehodlají. „Město Hradec Králové se každoročně připojuje například k celosvětové kampani „Česko svítí modře“, kdy se nasvícením budov na Velkém náměstí nebo elektrárny Hučák snažíme zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu. Na Mezinárodní den boje za odstranění násilí na ženách nic podobného ale neplánujeme“, řekla Hradecké Drbně tisková mluvčí města Kateřina Šmídová.

Podobné stanovisko k dnešní celosvětové akci zaujalo i město Trutnov nebo Náchod.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EU

Štítky OSN, kampaň, násilí na ženách, mezinárodní den, oranžová barva, budova, společnost, pandemie, tajemník OSN, morálka, násilí, António Guterres, Česko, pandemie covidu-19, Evelyn Regner, Praha, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá třetí žena zažila násilí. Oranžová kampaň OSN má na tuto problematiku upozornit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.