Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hoteliéři v Krkonoších vyhlížejí sezonu s mírným optimismem. Navzdory vládním opatřením

Hoteliéři ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších navzdory novým vládním restrikcím vyhlížejí zimní sezonu s mírným optimismem. A to i přesto, že po zpřísnění opatření proti šíření koronaviru se minulý týden zastavil příval rezervací. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce musí prokazovat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících.

"Je nám líto, že současná vláda odmítla uznávat PCR testy. Je jasné, že jde o krok, aby donutili neočkované se nechat očkovat, ale zasadili tím velkou ránu cestovnímu ruchu. Neuznávání PCR testů v hotelech je pro hoteliéry fatální," řekl řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Ubytovací kapacita v horském středisku je podle zástupců radnice asi 16 tisíc lůžek, z nichž zhruba osm tisíc připadá na apartmánové domy.

V největším horském středisku Krkonoš od minulého týdne podle něj ustal zájem o rezervace ubytování. "Do minulého týdne vládla mezi klienty pozitivní nálada, teď vyčkávají, co bude. Mezi českými klienty je minimum storen, storna přicházejí hlavně z Německa," řekl Jandura. Silvestrovský týden, který patří k vrcholu zimní sezony, je podle něj zatím plný zhruba ze 70 procent. "K našemu překvapení je ale poměrně velký zájem o jarní prázdniny. Vyplývá to zřejmě z toho, že lidé mají obavy z opatření v zahraničí," řekl Jandura.

Nikdo z hoteliérů ve Špindlerově Mlýně nepředpokládá, že by měl nastat lockdown. "Některé restrikce se hoteliérům nelíbí, ale přistupují k tomu jako k nutnému zlu, respektují to. Covid tady je, musíme se s ním naučit žít, a ne něco zavírat," řekl Jandura.

Za současných opatření proti šíření koronaviru očekává v zimní sezoně pokles návštěvnosti hotelů a penzionů proti době před pandemií o 20 až 30 procent .

"Návštěvnost nebude jako dříve, ale alespoň se udržíme. Převládá tu mírný optimismus oproti tomu, co jsme prožívali před rokem. Neuznávání PCR testů je rána do vazu, ale nikdo z místních hoteliérů nepředpokládá, že by měl nastat lockdown," dodal Jandura.

Podnikání v turistickém ruchu včetně špindlerovského skiareálu poznamenala v minulé zimní sezoně omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zůstaly hotely, lyžařská střediska a další služby v zemi většinu uplynulé zimní sezony zavřené. Ubytovací služby mohli využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, hotely, Krkonoše, COVID-19, optimismus, zima, Špindlerův Mlýn, jarní prázdniny, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři v Krkonoších vyhlížejí sezonu s mírným optimismem. Navzdory vládním opatřením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.