Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda zvažuje opětovné vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu

Vláda zvažuje kvůli zrychlující koronavirové epidemii vyhlášení nouzového stavu, řekla dnes hlavní hygienička Pavla Svrčinová Českému rozhlasu-Radiožurnálu. Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. V nemocnicích je v současnosti téměř 4,9 tisíc pacientů s covidem.

"Samozřejmě zvažují se i tyto možnosti, protože zejména v nemocnicích, v domovech důchodců, v zařízeních sociální péče začíná chybět personál," odpověděla Svrčinová na dotaz Radiožurnálu, zda vláda nezvažuje vyhlášení nouzového stavu, aby studenti medicíny mohli pracovat v nemocnicích. Svrčinová při této příležitosti připomněla, že v nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek po jednání vlády řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné. Opatření proti šíření epidemie se podle něj mohou nadále řídit pandemickým zákonem. Stav nouze by byl nutný, kdyby vláda omezovala například volný pohyb osob, uvedl ministr. Vyplývá to podle něj i z konzultací s právníky ministerstva zdravotnictví.

V českých nemocnicích bylo v neděli 4 885 pacientů, u kterých byla nákaza novým typem koronaviru prokázána. V těžkém stavu je 715 z nich. Některé nemocnice už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, dnes začnou pomáhat v 15 dalších.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé před rokem 5. října. Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkově byl vyhlášen na 254 dní. Opatření jsou nyní vydávána podle pandemického zákona, jehož účinnost ale vyprší na konci února příštího roku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, Pavla Svrčinová, ČR, politika, nouzový, stav, hygienička, situace, pandemie, koronavirus, COVID-19, nemocnice, kapacita, zdravotnictví, nouzový stav, Adam Vojtěch, ANO 2011, pandemický zákon, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Ministerstvo zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda zvažuje opětovné vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.