Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V hradeckém kraji se staví víc bytů. I přesto je ale pro většinu lidí problém sehnat vhodné bydlení

Výstavba bytů v hradeckém kraji do konce září letošního roku vzrostla o sedm procent. To je nejvyšší hodnota od roku 2009. Zvedl se i celorepublikový průměr výstavby nových bytů, a to až o 19 procent. Přesto je především pro mladé lidi v kraji problém sehnat vhodné bydlení.

Více bytů než letos, se v kraji naposledy stavělo v roce 2009. Tehdy podle údajů Českého statistického úřadu investoři za devět měsíců zahájili stavbu 1604 bytů. Od té doby bytová výstavba trvale klesala až do roku 2015. Letos investoři do konce září zahájili stavbu 1236 bytů. 

Většina z letos zahájených staveb bytů v Královéhradeckém kraji připadla na novou výstavbu. V mnohem větší míře se nyní staví především bytové domy. Kromě bytů k trvalému bydlení v Královéhradeckém kraji roste trend rekreačních apartmánových bytů v Krkonoších. Jedním z takových objektů je například apartmánový dům Mlýn v krkonošských Herlíkovicích. Do podzimu 2022 by v něm mělo vzniknout 29 apartmánů.

Na jaře roku 2022 by se v krkonošském středisku Černý Důl mělo začít budovat 53 apartmánů, které by měly být hotové v létě 2023. Jde o třetí fázi výstavby v Resortu Aurum. O bytové jednotky je velký zájem. Téměř všechny byty z předchozích etap jsou již podle realitní kanceláře Luxent rezervované. "Zájem o rekreační bydlení, který započal v loňském roce, trvá i letos a předpokládáme, že tato zvýšená poptávka nás jen tak neopustí," uvedl ředitel Luxent Exclusive Properties Jiří Kučera.

I přes rekordní výstavbu za první tři čtvrtletí tohoto roku je bydlení v Královéhradeckém kraji především pro mladé lidi čím dál tím nedostupnější. Vlastní byt nebo dům si může dovolit jen hrstka z nich. Většinou jen díky hypotékám, jejichž úrokové sazby letí nahoru. Nové byty o rozměrech 80 metrů čtverečních a dispozici 3kk se v okolí Hradce Králové prodávají i za cenu kolem sedmi milionů korun. 

Problémem ale nejsou jen drahé hypotéky. Jak se shodují odborníci, najít kvalitní bydlení například v Hradci Králové je bohužel téměř nemožné. Týká se to pozemků, bytů i rodinných domů. „K informaci o volné nemovitosti se často ani nedostanete a když už máte štěstí, tak patříte mezi více zájemců a tam už je pro realitního makléře velmi těžké najít klíč, komu spravedlivě prodat,“ říká finanční a realitní konzultant Petr Hofman

Situaci s nedostupným bydlením se některá města snaží řešit vlastní cestou. Například radnice v Hradci Králové přišla s projektem, kdy nabízí městské byty rodinám s dětmi a mladým zase startovací bydlení za symbolický nájem. 

Hradec Králové nabídne šest desítek startovacích bytů. Losovat se bude v listopadu

I pro letošní rok Hradec Králové nabídne startovací bydlení pro mladé lidi. Zájemci se budou ucházet o šest desítek bytů velikost 1+kk a 2+kk na několika místech. O cenově dostupný pronájem mohou místní žádat na magistrátu do 15. listopadu. Pro...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky Královéhradecký kraj, byty, výstavba, projekt, bytový dům, hypotéka, apartmán, reality, Český statistický úřad, makléř, bydlení, stavba, byt, Hradec Králové, Jiří Kučera, Krkonoše, Herlíkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se staví víc bytů. I přesto je ale pro většinu lidí problém sehnat vhodné bydlení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.