Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pondělí začne náborová akce. Dopravní podnik Hradce Králové chce sehnat nové dárce krve

V pondělí 22. listopadu začíná akce s názvem Daruj krev. Ve spolupráci je organizují Dopravní podnik Hradec Králové a místní fakultní nemocnice. Cíl je jednoduchý. Získat nové dárce krve pro transfuzní oddělení. Náborová akce potrvá do pátku 26. listopadu.

„Získávání dostatečného počtu nových dárců krve je potřebné, abychom dokázali zajistit dostatek transfuzních přípravků pro pacienty naší nemocnice. Část dlouholetých dárců krve končí s dárcovstvím kvůli vysokému věku či nevyhovujícímu zdravotnímu stavu,“ uvedl primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček

V následujícím týdnu budou na cestující v městské dopravě cílit náborové letáky. Do akce se zapojí i celá řada zaměstnanců místního dopravního podniku. „Podpora darování krve je nesmírně důležitá a jsme rádi, že jsme nábor nových dárců mohli tímto způsobem podpořit,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.  

V následujícím týdnu mohou případní budoucí dárci krve přicházet bez objednání. Transfuzní oddělení bude otevřené každý den od 8:00 do 11:00 hodin, ve středu také od 14:00 do 16:00 hodin.  

Případné zájemce bude před odběrem čekat lékařské vyšetření. „Nové dárce krve nutně potřebujeme, protože část současných dárců končí kvůli vysokému věku či nevyhovujícímu zdravotnímu stavu a musíme je nahrazovat novými dárci,“ říká Řeháček.  

Do registru se mohou zapsat občané České republiky ve věku 18 až 65 let, kteří jsou zdraví, netrpěli v minulosti žádným závažným onemocněním, neužívají trvale nějaké léky a váží nejméně 50 kilogramů. Darovat krev mohou jenom lidé, kteří v minulosti neprodělali malárii.    

„Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje zhruba 18 tisíc odběrů ročně. Denně transfuzní oddělení navštíví celkem 70 lidí, kterým je odběr proveden,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.   

Jak vypadá dárcovství krve?    

Samotný odběr 450 mililitrů takzvané plné krve trvá pět až deset minut. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.    

Transfuzní oddělení v hradecké nemocnici je k dispozici denně vždy od 7:00 do 11:00. Výjimkou jsou pouze středy. Před samotným odběrem zájemce podstoupí zdravotní prohlídku a vyplní formulář o svém zdravotním stavu. Termín lze objednat i on-line na webu fakultní nemocnice.    

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti Sanaplasma.    

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně.   

Ohodnoť článek

Foto Michelle Gordon | Pixabay

Štítky dárce, krve, FNHK, dopravní, podnik, prvodárce, pomoc, zdraví, krev, nemocnice, Hradec Králové, transfuze, oddělení, dárce krve, dopravní společnost, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí začne náborová akce. Dopravní podnik Hradce Králové chce sehnat nové dárce krve  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.