Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oproti minulému měsíci je v hradeckém kraji 19krát víc nakažených. Nemocnice se plní

V Královéhradeckém kraji nabírá pandemie na síle. Více je pacientů v nemocnicích, pozitivních studentů i klientů v domovech seniorů a dalších sociálních službách. Na druhou stranu roste zájem o očkování. I proto budou všechna očkovací místa v kraji přístupná během víkendu. Kvůli začínající další vlně pandemie začne od pondělí platit takzvaný bavorský model. Bez očkování si lidé nezajdou ke kadeřnici ani na oběd.

Průměrný počet potvrzených případů onemocnění COVID-19 v Královéhradeckém kraji neustále roste. Od začátku měsíce do 17. listopadu se v regionu nakazilo 5 521 lidí. Za stejné období v říjnu to bylo jen 295 potvrzených případů. Podle hejtmanství je nejhorší situace je v okolí Hořic a Hradce Králové.  

„V souvislosti s nárůstem nových případů nákazy stoupá počet hospitalizovaných. Ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji se s covidem léčí 106 pacientů a z toho 23 leží na jednotkách intenzivní péče, ale tato čísla se průběžně mění,“ doplnil radní hradeckého kraje Zdeněk Fink (HDK). 

Prakticky všechny nemocnice v Královéhradeckém kraji navyšují počty covidových lůžek. Částečně také omezují neakutní péči. V Rychnově nad Kněžnou a v Trutnově vypomáhají čtyři vojáci a od 22. listopadu bude mít čtyři vojáky také k dispozici náchodská nemocnice. 

Dnes do nemocnic v kraji nastupují vojáci. Budou pomáhat s covid pacienty

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji začnou ode dneška vypomáhat vojáci. Dva budou působit v krajské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou a dva v krajské nemocnici v Trutnově. Od 22. listopadu bude mít k dispozici tři vojáky také krajská náchodská...

Nemocnice rozšiřují možnost očkování  

Aktuálně je v hradeckém kraji alespoň jednou očkováno přes 70 procent populace starší 16 let. Podle webu ministerstva bylo ke včerejšímu večeru aplikováno celkem 667 711 dávek vakcíny. Kompletně dokončené očkování má v regionu 306 572 lidí.  

„Se zvyšujícími se čísly nově nakažených osob stoupá také tempo očkování proti koronaviru. Počty zájemců o očkování rostou a z tohoto důvodu přistupujeme k rozšíření očkovacích kapacit v krajských nemocnicích, ve kterých budou zdravotníci očkovat o nadcházejícím víkendu,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

V sobotu 20. listopadu se bude očkovat v Náchodě, Jičíně a Trutnově. V neděli bude možné pro vakcínu dojít do Rychnova nad Kněžnou, Náchoda a Dvora Králové nad Labem. Hradecká nemocnice bude očkovat oba dva dny.  

Všechny očkovací centra v regionu očkují bez registrace. Podle otevřených dat Ministerstva zdravotnictví je pro registrované nejdelší čekací doba v Jaroměři. Do Fakultní nemocnice Hradec Králové se na volný termín čeká zhruba 1,5 týdne. Nejméně vytížená je nemocnice ve Vrchlabí.  

ČTĚTE TAKÉ: Od pondělí bude zaveden bavorský model opatření. Testy už nebudou stačit 

Nemocnice také posilují i víkendové kapacity na PCR testy. „V nemocnicích v Náchodě a Trutnově je možné se nechat otestovat v sobotu i v neděli, v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou v neděli 21. listopadu,“ řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana. Fakultní nemocnice očkuje každý den včetně víkendů.  

Podle jejích slov je aktuální kapacita provedených testů na hranici 1 600 vyšetření denně. Údajně jde počet provedených testů navýšit až na dva tisíce odběrů denně.  

Počet nákaz roste i v sociálních službách a školách  

Vedení kraje včera odpoledne potvrdilo, že má covidová situace v sociálních službách rostoucí trend. „Není však dramatická,“ uklidňuje Svatoňová. Pozitivní test má v současnosti potvrzeno 19 klientů a 12 pracovníků.  

„V tuto chvíli však plošný zákaz v těchto zařízeních nezvažujeme, protože přerušení osobního kontaktu s rodinnými příslušníky klienty velmi negativně ovlivňuje. Jednotlivá zařízení si upravují režim návštěv tak, aby se riziko přenosu nákazy co nejvíce minimalizovalo. Vše se dále bude řídit podle aktuálního vývoje epidemie,“ doplnil hejtman. 

Ve školách bylo včera odpoledne potvrzeno 63 pozitivně testovaných. Ze všech školských zařízení v kraji je v současnosti téměř 450 dětí v karanténě. Pozitivní test má i 17 učitelů.  

Do všech škol a školských zařízení v kraji hasiči rozvážejí antigenní testy. Celkem je distribuováno 69 100 testů. Nejvíc jich skončí ve školách v okolí Hradce Králové. Nejméně jich bude přiděleno do Rychnova nad Kněžnou.  

Hasiči v hradeckém kraji rozvezli do škol přes 69 tisíc testů

Hasiči v Královéhradeckém kraji dnes rozvezli 69 100 testovacích sad pro antigenní testování školáků a studentů středních škol. Testy rozvezli z centrální stanice v Hradci Králové. Sloužit budou pro plošné testování, o kterém rozhodla vláda....

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky pandemie, ČR, Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, nemocnice, škola, sociální, služba, region, nakažení, šíření, zdraví, společnost, očkováním, test, Královéhradecký kraj, očkování, sociální služby, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Náchod, Hradec Kr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oproti minulému měsíci je v hradeckém kraji 19krát víc nakažených. Nemocnice se plní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.