Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Trutnov má první Kameny zmizelých. Připomínají oběti holokaustu

Tento týden Trutnov odhalil prvních šest Kamenů zmizelých. Lidé na ně nově narazí v ulicích Jihoslovanská a Slezská. Další je přímo na Krakonošově náměstí v centru města. Odhalením kamenů se Trutnov zapojil do mezinárodního projektu Stolpersteine Guntera Demniga.

„V pondělí odpoledne byly slavnostně odhaleny první Kameny zmizelých v Trutnově. Radnice tak uctila památku obyvatel Trutnova, kteří během holokaustu zahynuli v koncentračních táborech,“ řekla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.  

Na Krakonošově náměstí před domem s číslem 70 je kámen věnovaný Ernstu Altschulovi. V Jihoslovanské ulici se nacházejí tři kameny věnované Pinkasu Fleschovi, Martě Fleschové a Ottovi Fleschovi. Ve Slezské jsou další dva kameny věnované Juliu Kohnovi a Leopoldině Kohnové. Každá z kostek byla umístěna před dům, kde oběť holokaustu žila, pracovala nebo významně působila. 

„Jsou to úplně první Kameny zmizelých v Trutnově. Rádi bychom v této iniciativě pokračovali i v dalších letech. Ve spolupráci s Muzeem Podkrkonoší v Trutnově tvoříme seznam dalších obětí holokaustu, které bychom tímto způsobem mohli budoucím generacím připomenout,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Kameny zmizelých neboli Stolpersteine je projekt německého umělce Guntera Demniga, který položil první kámen v roce 1992 před radnici v Kolíně nad Rýnem. Tento výraz se dá volně přeložit jako „Kámen, o který se klopýtá“ nebo „o který je nutno klopýtnout“.   

Kameny zmizelých mají i v České Skalici a ve Dvoře Králové. Několik dalších jich je i v Jičíně. Tři na Valdštejnově náměstí. Ty připomínají rodinu Háhnových, kteří byli zavražděni během nacistického teroru za druhé světové války.  

Ohodnoť článek

Foto Miloš Šálek

Štítky kameny, zmizelých, Trutnov, památka, holokaust, oběť, Stolpersteine, ČR, historie, uctění, město, ulice, Ernst Altschul, druhá světová válka, ODS, Ivan Adamec, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov má první Kameny zmizelých. Připomínají oběti holokaustu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.