Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Historický moment pro Náchod. Město po letech tahanic koupí areál běloveských lázní

Náchodští zastupitelé jednohlasně schválili nákup areálu starých lázní v Bělovsi od společnosti Priessnitzovy léčebné lázně, a.s. Pro město je to historický moment. Po mnoha letech komplikovaných vlastnických vztahů, kdy se lázně staly obětí spekulací, se toto strategické lázeňské území o celkové rozloze dva a půl hektaru stává majetkem města a do budoucna tak bude moci město Náchod rozhodovat o jeho dalším rozvoji.

Město usilovalo o obnovení lázeňství v místní části Běloves již řadu let. Vzhledem ke složitým majetkovým poměrům v původních lázní se od roku 2015 město rozhodlo jít vlastní cestou. Investovalo do vlastních vrtů minerální vody a od roku 2019 jsou veřejnosti k dispozici pítka se zázemím ve vile Komenský a promenádou v Malých lázních Běloves.

Do obnovy se pak zapojil taky nový vlastník objektů a pozemků v místě původních lázní, Priessnitzovy léčebné lázně, a.s. Podnikání v této oblasti ale významně narušila epidemie covidu-19, a proto v první polovině letošního roku oslovili zástupci společnosti město Náchod. Začala jednání o prodeji pozemků o celkové rozloze 25.178 m2 do vlastnictví města Náchod.

Současná epidemiologická situace má bohužel negativní dopady i na poskytování lázeňské péče, proto jsme byli nuceni naše původní investiční plány přehodnotit. Logickým vyústěním tak bylo oslovení města Náchoda, aby toto území dostalo šanci na smysluplnou revitalizaci, na které se i v budoucnu chceme jako společnost podílet," upřesnil důvody prodeje pozemků městu Náchod předseda představenstva společnosti Priessnitzovy léčebné lázně a.s. Michal Gaube.

Nákupu předcházela několikaměsíční vyjednávání a pečlivá příprava smluv, znaleckých posudků a všech dalších náležitostí. „Pro město, pro mě osobně a troufnu si říct, že pro všechny Náchoďáky, je rozhodnutí zastupitelů o nákupu historickým momentem. Po tolika letech komplikovaných vlastnických vztahů, kdy se lázně staly doslova obětí spekulací, budeme mít konečně možnost rozhodovat o dalším rozvoji tohoto území a vrátit do Bělovse lesk a slávu lázeňství," uvedl starosta Jan Birke.

Radní Náchoda schválili nákup lázní jednomyslně 24 hlasy z 24 přítomných zastupitelů za kupní cenu bezmála 40 milionů korun. K podpisu kupních smluv dojde v průběhu prosince. Smlouvy obsahují i řadu dalších schválených dokumentů, mimo jiné schválení záměru zachovat veřejný lázeňský park, způsobu financování a schválení dohody o budoucí spolupráci města a prodávajícího.

Nákup areálu do vlastnictví města nám umožní zapojit do obnovy a rozvoje lázeňství i historicky známé a osvědčené léčivé zdroje IDA, o které město dlouhodobě usiluje. Propojením starých a malých lázní vznikne nová osa rozvoje lázeňských aktivit a pokud budou ve vlastnictví města všechny přírodní léčivé zdroje, půjde o naprosto unikátní transakci, která nemá obdoby v celé České republice," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka.

Město už má taky jasno, co bude tím úplně prvním krokem, který v areálu lázní udělá. „Jako první plánujeme obnovu veřejného lázeňského parku v řádu milionů korun, kterou zahájíme již v příštím roce", dodal starosta Jan Birke.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Náchod, lázně, Běloves, prodej, zastupitelé, Priessnitzovy léčebné lázně, Jan Birke, investice, opravy, lázeňství, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., pozemek, pandemie covidu-19, Jan Čtvrtečka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický moment pro Náchod. Město po letech tahanic koupí areál běloveských lázní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.